TG Zanimljivostivjera

FOTO/VIDEO : Križni put od Gornjeg Brišnika preko brda, ispod vjetrenjača, do Župne crkve u Bukovici

Danas, a Veliki je petak, već sedamnaestu godinu, vjernici Bukovičke župe (Duvanjski dekanat), noseći teški križ, hodili su i molili sa svojim svećenicima u procesiji gotovo pet kilometara brdskom stazom, ispod vjetrenjača…

I ove je godine blagdan Velikoga petka, spomendana Isusove muke i smrti na križu, obilježen dugim Križnim putem, od starog groblja sv. Ilije ili „U borovim“ u Gornjem Brišniku do Župne crkve Svetog Frane u Bukovici.

Stari je to put preko brda kojim su Gornji Brišničani stoljećima pješačili do Župne crkve, sve dok nije izgrađena Područna crkva Svetog Ante u Donjem Brišniku.

Na ovoj planinskoj stazi postavljeno je 14 postaja Križnog puta, a pred svakom vjernički – hodočasnički puk zastajao je, molio, a križ bi preuzimao drugi križonoša. Za razliku od nekoliko proteklih godina, ove je godine vrijeme bilo sunčano, a vjernici su  oko 15 sati  pristigli u groblje „U borove“, kod kapelice sv. Ilije, gdje se ujedno nalazi i prva postaja Križnoga puta.

Vjernici su putom krenuli preko Zorina doca, Paljika, gradine iznad Mrkodola i spustili se do Župne crkve u Bukovici. Ove godine na ovom tradicionalnom, a po putu kojim se hodi neobičan Put križa, bili su brojni vjernici Bukovičke župe, mnogi od njih pristigli iz inozemstva gdje žive i rade.

Od postaje do postaje, predvođeni svojim svećenicima vjernicu su molili krunicu. Nakon dva sata pješačenja vjernici su pristigli u dvorište Župne crkve u Bukovici i nakon kraće stanke, predaha, nastavljeno je s obredima Velikoga petka.

Na ovom tradicionalnom, a po putu kojim se hodi zanimljivom Putu križa, bili su brojni vjernici Bukovičke župe, čini nam se nikada nije bilo više vjernika, mnogi od njih pristigli iz inozemstva gdje žive i rade, a bilo je vjernika i iz drugih duvanjskih i susjednih župa.

Iako je za mnoge ovaj Križni put preko brda bio naporan, umor se na licima vjernika nije primjećivao, skrušeno su molili i promišljali o Isusovoj žrtvi, o boli njegove majke Marije, ali i s nadom u pogledu da nakon mučeničke smrti dolazi uskrsnuće.

 

Po dolasku u župnu crkvu, oko 17: 00  sati nastavljeno je  liturgijom Velikoga petka.

Vrijedi spomenuti imena križonoša na današnjem Križnom putu od Gornjeg Brišnika do Župne crkve u Bukovici:

 

Stajalište:Ime:
1-2Drago Tomić Markotić
2-3Danijel Ćurčić
3-4Marko Tomić Barić
4-5Ante Tomić Mizić
5-6Dražen Bekavac
6-7Dragan Andrić Pavlović
7-8Stipan Andrić Diduka
8-9Ante Ćurić Želić
9-10Jozo Meštrović
10-11Mario Prljević
11-12Ivan Anić Vigić
12-13Marko Bagarić Zorkić
13-14Perica Bagarić

 

Blagoslovljen bio Isus Krist, raspeti naš Spasitelj!

I pod križem, žalosna majka njegova Marija!

 

www.tomislavnews.com/Foto: Ante K./Mara K./Marija M./