TG Kultura/ZabavaUncategorized

FOTO/VIDEO / MATURALNA zabava SSŠ Tomislavgrad : Zbogom, Strukovna!

Večeras i noćas u Hotelu “Tomislav” u Tomislavgradu održava se Maturalna zabava  maturanata Srednje strukovne škole Tomislavgrad. Pročitajte kako se odvijala zabava uz dirljivi scenarij prof. Snježane Redžepagić.
Točno u sekundu stiže veseli vlak na svoj peron.
Strojovođa po imenu Vrijeme nikada ne kasni.
Neumoran je, ne izostaje s posla, a uz to liječi sve rane i ima pun džep šarenih tabletica na kojima piše: sjećanje, uspomene, zaborav … i sl.
Upravlja svojim vlakom, koji je opet posebna priča !
Nikad se nije pokvario, zaustavio, niti je ostao bez goriva. Juri svijetlim tračnicama koje nestaju u daljini i ne vidimo im kraj …
Najveseliji vagon pomalo skakuće, vrluda, šareni se, ali ne izlazi iz kolosijeka. Pun je mladosti, smijeha, energije i vedrine i s lakoćom nosi svoju prtljagu. Jedan odjeljak je pun bilježnica, torbi, knjiga, šminke, mobitela i ostalih stvari koje se savršeno dopunjuju. Postoje i pretinci koji se najteže otključavaju. Oni skrivaju poglede, osmijehe, tajne, poruke, srca i leptiriće. Najlakše se otvara kutija puna nekih ocjena, izostanaka, ukora, roditeljskih sastanaka i testova. Ona se i najlakše zatvara ! A tu je i jedna uvijek otvorena. Puna je sendviča, sokova, žvaka, piceta i HM, cigara.
A putnici ?! Prvu skupinu čine ponosni, pomalo umorni ali i sretni – roditelji. Tu su i profesori. Ali, nećemo o njima. Oni imaju tri mjeseca odmora, samo traže ovo ili ono, prigovaraju, daju jedinice i tome slično.
A malo tko primjećuje u dubini njihova srca ponos, radost i tugu zbog odlaska još jedne njihove generacije.
I na kraju – tko su ti najvažniji i najveseliji putnici ovoga vagona ? To su naši maturanti, generacija 2018./2019. godine !
I tako je još jednom vlak života doveo Strukovnu do najvažnijeg i najljepšeg trenutka školovanja, a to je Maturalna zabava.
Predstavljamo (na naš način) naše vesele maturante i njihove razrednike:
ELEKTROMEHANIČARI – III. (Vinko Banović)
Dvadeset momaka spremno je osvijetliti cijeli svijet, ili, barem do Njemačke !
Složni su u svemu. Zašto čitati cijelu knjigu kad ima na Internetu skraćeno ?! Slažu se i da je prekidač bitan u njihovoj struci, ali i u životu.
A najvažniji je punjač za mobitel !
Zašto razbijati glavu kad su Tesla i Edison sve lijepo izmislili i sve se lijepo može kupiti u trgovini.
Njihov svijet su bile lampice, sijalice, otpornici i uređaji, ali im nije nedostajalo ni drugih sadržaja, naročito izvan škole.
Dobri su to momci ! Oni znaju da provodnici spajaju strujno kolo, ali znaju i to da su pravi provodnici ljubav i humanost.

BRAVARI – III. (Hrvoje Krišto)
Bagarić, Lučić, Knezović i Papić ! Naši bravari, maturanti.
Uspješno su odolijevali svim izazovima suvremenog školstva i ojačali temelje struke. Čudesno su spojili čaroliju bravarije i kazališta, a kako, to samo oni znaju.
Hrabrost su pokazali u neustrašivom spašavanju na kraju godine, gdje su izlazili kao pobjednici.
Tri godine su lemili, brusili, turpijali i sigurno su ostavili trag u našim radionicama.
Brave koje oni zaključaju, teško će se otključati, a može i obrnuto. Nedostajat će nam ovi momci. Želimo im da pronađu ključ za svoja sretna vrata života !

AUTOLIMARI – III. (Vinko Kovačević)
Slijedi razred s 10 postojanih momaka koji imaju rješenje i objašnjenje za sve. Ako im je hladna učionica, oni lijepo pronađu drugu i čekaju dok ih profesor ne pronađe.
Za njih ocjene nisu izvor brige, jer znaju više načina na koje se može dobiti dvica.
Malo je misteriozan njihov praktični rad u školskoj radionici. Tamo jedan limeni pauk i leptir prave društvo GOLFU trici, turbo dizel, plavi.
Sve im to, kažu, treba za praksu. Što će se dogoditi, s paukom i leptirom, ne znamo, a hoće li se golf vratiti u prvobitno stanje, još manje znamo.
Njihovu pozornost na satu teško je poremetiti. S njima je cijeli sat školske lektire proveo jedan mladi mačak. I niko nikome nije smetao, a ni Marinković Ranko nije ništa rekao.
Dragi su to momci. Svijete budi pažljiv prema njima i lijepo ih primi.

RAČUNALNI STROJARSKI TEHNIČARI – IV. i ELEKTROTEHNIČARI – IV. (Snježana Redžepagić)
Nije im lako. 14 učenika, tridesetak predmeta i nekoliko učionica. Prilično su osebujni. Imali su svoje stavove koji su bili dijametralno suprotni profesorskim stavovima. Nepogrešivo su zauzimali pozicije koje su se nalazile na putu dežurnih profesora. Ostavljali su trag bacanjem kikirikija s prozora s ciljem promoviranja zdrave hrane, a tu je i poneki trag na zidu hodnika.
Kad se izuzmu prvi i zadnji sati, može se reći da su bili redoviti na nastavi.
Svoj šaroliki školski život upotpunili su branjem šapurina, pošumljavanjem i polaganjem vozačkog ispita.
Možda s fizikom i nisu načistu, ali polako, ima vremena. A možda je i petarda u učionici samo neki pokus iz fizike ?!
Pažljivi su prema Ivani, jedinoj djevojci u razredu, a posebne simpatije imaju prema maturanticama preko puta.
Želimo im da na ovom planetarnom putu stvaranja savršenih strojeva sačuvaju svoju osobnost i vedrinu.

PRODAVAČI I FRIZERI – III. (Azra Kozarić)
Došli su s osmijehom, odlaze s osmijehom !
Oni imaju recept kako bez stresa ostvariti školske ciljeve. Malo prakse, malo više druženja u školi, iza škole i izvan škole, a ako ostane vremena, može se ubaciti i malo učenja. Nije problem.
Znali su, nenamjerno naravno, izazvati glavobolju roditeljima i profesorima, ali se to polako dovelo u red.
Svjesni su da kraj školovanja nije i kraj učenja. Budućnost je pred njima. Nije im važno je li klasicizam poslije renesanse ili je barok bio prije njega. Važno je da oni znaju da lijepa frizura i lijepo upakiran dar donose osmijeh. Moramo biti pažljivi prema njima. Oni će nam sutra raditi o glavi i o novčaniku.
Ovim lijepim curama i momcima želimo puno lijepih životnih poklona !

POLJOPRIVREDNI I PREHRAMBENI TEHNIČARI – IV. (Jelena Ćurčić)
Zauzeli su najvažnije pozicije u školi. Nitko ne može proći neprimijećen, a momci su preko puta.
Pet razrednika ih je vodilo kroz školovanje, ali nisu mijenjali svoje navike; od kojih neke citiramo:
– prispati prvi sat petkom, a nekad i utorkom.
– kava na velikom.
– sendvič čim iz busa.
– pokušaj odgoditi svaki mogući kontrolni.
Vječiti su školski putnici u potrazi za učionicom. Inovatori su u interpretaciji književnih djela. Ostaje i dalje nedoumica je li “vila” ili “bila” ili je “jur” ???
Ovo razumiju samo oni, čak ni Hanibal Lucić nema blage veze.
Pamte čitav niz razrednih anegdota (kerač selfie, deformirani čvarci, man’te se coca-cole …) koje će sigurno izazvati smijeh na budućim godišnjicama mature.
Nismo stigli o struci, ali im zato želimo plodno Duvanjsko polje i sva životna polja s prekrasnom dugom iznad njih.

 

Posebno pozdravljamo jednu od naših razrednica Ljubicu Lončar kojoj želimo brz oporavat i povratak u našu školu.

Dragi maturanti i profesori !
Muke svibanjske jednog maturanta i njegovog razrednika prekidamo večeras dugoočekivanim trenutkom. Naša krhka bića prošla su trnovit put do njega boreći se s raznim izazovima.
Pravi dramski zaplet s cijelim nizom tragikomičnih situacija, koje često nemaju ni logike ni smisla, a opet se savršeno uklapaju u našu školsku slagalicu.
Izdvajamo jednu od njih. Pišeš kontrolni iz matematike, a razmišljaš o haljini. Probaš haljinu, a misliš na kontrolni.
Ili ono kad moraš predati maturalnu radnju, cura nešto ljuta, nemaš pojma zašto, cipele ti ne odgovaraju uz odijelo, a ti shvatiš da si pročitao pogrešnu lektiru, i to ne skraćenu s Interneta ! Tko bi to sve objasnio ?!
I naravno, sigurna redateljska palica naših profesora i roditelja dovela je do raspleta i sretnog završetka naše lijepe školske drame.
Hvala im.

Doveli su nas do finala. Ove uloge igramo samo jednom u životu i odigrajmo ih najbolje što možemo, sretno i veselo. Svjesni smo da smo posljednji put svi na istom mjestu i da nas čeka stotine staza kojima valja krenuti.
Ali pečat generacije ostaje u srcu zauvijek. Generacija je čudo. Ona je naša stranka koja ima samo dva cilja u svome programu: biti sretan i biti čovjek.
Krenimo ka tim ciljevima hrabro, jer samo tako možemo ostvariti svoje snove.
Sutra u zoru zavjesa pada.
Zbogom Strukovna, školo naša, spremaj neke nove učenike za naše uloge. Mi postajemo sami graditelji svojih života i već sutra počinjemo skupljati kamenčiće za gradnju.
Sretno generacijo !

Uslijedila je  čestitka i prigodno  obraćanje ravnatelja Srednje strukovne škole,  Stanka Čambera – Žile

Uskoro VIDEO I VIŠE FOTOGRAFIJA!

www.tomislavnews.com /Tekst scenarija : Snježana Redžepagić/ Foto : Studio Relive i Dražen Boškić