TG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO: MONOGRAFIJA”Sto osamdeset godina Župe Grabovica” predstavljena u Franjevačkom samostanu u Dubravi-Zagreb

copyright@tomislavnews.com

Sinoć, 11. svibnja. 2019. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi, pred brojnim vjernicima, uglavnom porijeklom iz buškoblatskog kraja, predstavljena je Monografija”Sto osamdeset godina Župe Grabovica”, autora fra Roberta Jolića
Ovako lijepa i dobra knjiga o župi Grabovici i njenim naseljima: Bukovoj Gori, Zidinama, Koritima, Dobrićima i Grabovici nije se pojavila na svjetlu dana. Sadržaj koji dobivamo možemo podijeliti na dva dijela: pisanu riječ na papiru i pisanu riječ na CD-u. Ne zna se koji je dio vrjedniji i bolji.
Knjigu ima od 456 stranica, formata 35 x 22 cm, ima 387 skica, karata i slika. U monografiji se navodi oko tisuću imena i prezimena. CD sadrži oko 110000 ubilježenih osoba.
To je veliko bogatstvo ove knjige, bila bi velika šteta ne uzeti je i mlađim naraštajima pokazivati gdje je postojbina, gdje je djedovina i očevina, gdje se rađalo i živjelo i gdje je lijepo bilo.
Uz monografiju dolazi i CD sa svim podatcima iz matica: krštenih, krizmanih, vjenčanih i umrlih, otkada postoje matice u župi Grabovica i ostalim okolnim župama. Za svaku obitelj načinjeno je obiteljsko stablo što je zasluga gosp. Josipa Ivančića iz Sotina a podrijetlom je iz župe Gabovica, točnije iz Čobanovića, zaseoka sela Dobrića, objava je iz Župe Grabovica.

Predstavljači Monografije sinoć su bili : o. dr. Jakov Mamić, Josip Ivančić, dr. fra Robert Jolić autor knjige i prof. don Ilija Drmić. Skupu je nazočio i župnik iz Grabovice don Blaž Ivanda koji je u prigodnom obraćanju pozdravio sve prisutne koji su rodom iz župe Grabovice (sela: Grabovice, Dobrića, Korita, Zidina i Bukove Gore).

Na predstavljanju je nastupio i dio Župnoga zbora koji je tijekom predstavljanja monografije izveo nekoliko skladbi za dušu i dobro raspoloženje, a čula se i ganga i bećarac.
Veliko zanimanja za monografiju pokazala je i brojna publika na predstavljanju, koja je ispunila sva sjedeća mjesta, pa su neki morali i stajati za vrijeme promocije.
Nakon službenog dijela predstavljanja, druženje okupljenih nastavljeno je uz čašicu pića u ugodnom razgovoru i pjesmi.



” Tomislavgrade, Tomislavgrade, čežnjo i ljubavi, naše je Buško jezero plavo biser tvoj najljepši…”

www.tomislavnews.com/ Foto i video: I.P.