HB ZupanijaTG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO: Održani Dani kosidbe na Kupresu – “Strljanica 2022.”, titula kosbaše pripala Mirku Kecmanu, objavljujemo sve rezultate!

Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju tradicionalne kulturno-sportske manifestacije “Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2022.” Titulu kosbaše na ovogodišnjem izdanju tradicionalne kulturno-sportske manifestacije “Dani kosidbe na Kupresu – Strljanica 2022.” ponio je Mirko Kecman iz Petrovca.

Drugo mjesto ove godine osvojio je Nedeljko Spasojević iz Ljiga iz Srbije, a treći je bio Stipo Šarić iz Kupresa.

*********************************************************************

OBITELJ PRLJEVIĆ: MARIO JE NAŠ POBJEDNIK-KOSBAŠA!

Na Danima kosidbe u Kupresu već 20 godina natječe se i Mario Prljević (47) iz Brišnika, iz Tomislavgrada. Iz ove svestrane sportske obitelji ove godine natjecao se i Frano Prljević (16) Marijev sin i zauzeo 3. mjesto u natjecanju kosaca juniora. Mario je godinama osvajao 2. ili 3. mjesto na “Strljanici”, a ove godine, iako je, kako se vidi na videu, iskosio prvi, pola minuta prije onoga iza njega, odlukom sudaca, nije osvojio ni jednu nagradu. Obitelj Prljević je razočarana, ali podnosi sportski, po njihovom mišljenu nepravednu odluku, kažu “na dušu sudaca”, jer sudačka je zadnja! A Mario je i za obitelj i za mnoge navijače i ovaj put pobjednik-kosbaša! TN

**********************************************************************

U nedjelju 3. srpnja, 2022. godine su uspješno održani Dani kosidbe koje je na početku pozdravio kupreški načelnik Zdravko Mioč.

Prisutnim gostima obratio se i Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika, ispred ureda Državnog tajnika gospodina Zvonka Milasa.

Dane kosidbe 2022. godine otvorila je savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH Žana Ćorić.

Poslijepodnevni sati manifestacije bili su rezervirani za natjecanja na sportskim terenima u tradicijskim sportovima bacanja kamena s ramena, pješačke utrka, skoka u dalj i potezanja konopca. U završenom dijelu održana je tradicionalna sportska manifestacija nadmetanje kosaca. Titulu najboljeg ove godine ponio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca, Drugo mjesto ove godine osvojio je Nedeljko Spasojević iz Ljiga iz Srbije, a treći je bio Stipo Šarić iz Kupresa.

U nadmetanju kosaca juniora pobijedio je Ivan Čičak iz Kupresa, drugi je bio Drago Šarić iz Kupresa, a treće mjesto Frano Prljević iz Tomislavgrada.

 

Konjička utrka na 1700 metara, poredak:

1. mjesto Origami, vlasnik Ajdin Okčić – Sanski Most

2. mjesto New Pirat, vlasnik Alen Okčić – Sanski Most

3. mjesto Alan Star, vlasnik Jasmin Redžić – Sanski Most

 

U pješačkoj utrci prvo mjesto je osvojio Andrija Babić, drugo mjesto osvojio je Ante Ćaleta, a treće Nikola Babić, svi iz Kupresa.

U potezanju konopa, pobijedila je ekipa Šuica drvo d.o.o.

 

U 10:00 sati održana je županijska stočarska izložba:

Krave montofonke:

1. mjesto Farma „BM“

2. mjesto Farma „Okić“

3. mjesto Farma „BM“

Krave simentalke:

1. mjesto Farma „Manjukić“

2. mjesto Marko Bagarić

3. mjesto Eko Farma Gredine

Junice montofonke:

1. mjesto Farma „Okić“

2. mjesto Farma „Okić“

 

Junice simentalke:

1. mjesto Farma Mandukić

2. mjesto Farma Nozdrac

Ovce – domaća pramenka

1. mjesto Ante Barišić

2.mjesto Ivan Barišić

Travnički uzgoj:

1. mjesto Farma „Pepić“

2. mjesto Marija Jonjić

Na današnjim danima kosidbe nastuapali su:

1. Ženska vokalna skupina „ Ivančice “ Kupres

Samostalni sastav, osnovan je u veljači 2017.godine.Prvi javni nastup bio na glasovitom okupljanju 1000 IVANA na Kupresu. od tada pa do danas više gostovanja i nastupa u zemlji i inozemstvu. Zapažen nastup imale su na snimanju emisije „Mostovi kultura- Lijepom našom“ u kraljevskom gradu Jajcu te Neumskom ljetu 2019.godine.

U suradnji sa don Antom Ledićem snimile njegovu autorsku pjesmu „Cvjetna polja Kupresa“ koju su posvetile svim poginulim Hrvatskim braniteljima.

Ove godine imali  su izvedbu sa HKUD „Sv.Ante – Cim Mostar u Kosači završno kolo opere „ERO S ONOG SVIJETA “.

1.MOJ IVANE MOJE OČI CRNE

2.KUPREŠKI NAPJEVI

3.JEDAN DAN ŽIVOTA

2. KUD „Luka Ilić Oriovčanin “ iz Oriovca Republika Hrvatska

KUD „Luka Ilić-Oriovčanin „ postoji od 1980. godine. Broji 30-ak aktivnih članova plesača i pjevača te 15-ak aktivnih svirača. Također, imamo i dječju skupinu sa 20-ak djece u dobi od 4 do 12 godina. Ponosimo se brojnim nastupima na atraktivnim smotrama te brojnim nagradama u svim segmentima folklora.

Njegujemo uglavnom izvorni folklor brodskog Posavalja, po čemu smo prepoznatljivi. Posjedujemo i zbirku narodnih nošnji kojima upotpunjujemo cjelokupni dojam.

U zbirci uspjeha su i dva nosača zvuka; “Oj Jelas polje zeleno” i “Procvjetala grana jorgovana” a u planu je i snimanje trećeg nosača zvuka.

Organizatori smo Žetvenih svečanosti, koje su se ove godine održale 20. puta.

Predsjednica KUD-a je gospođa Zlata Buzo a umjetnički voditelj gospodin Nikola Kramar, folklorni pedagog.

Žetva – Tri divojke žito žele, Žito žele 3 divojke Oriovke

Posebna kulturološka vrijednost sačuvala se u manifestaciji natjecanja kosaca u košnji trave ručno izrađenom kosom, kao jedinstvenom izrazu nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Također u sklopu Dana kosidbe održan je i etno festival “Moj Ivane – Kupres 2022.”.

Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Prva pisana svjedočanstva o ovom natjecanju stara su oko 250 godina.

Natjecanje u košenju trave na Kupresu je 17. prosinca 2020. godine uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

www.tomislavnews.com/Izvor: Kupreški radio