Bosna i Hercegovinavjera

FOTO/VIDEO: Pastoralni posjet biskupa Petra Palića Župi Šuica u Duvanjskom dekanatu

U svom pastoralnom posjetu župama Duvanjskog dekanata, biskup Mostarsko-duvanjske biskupije  i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske  Petar Palić jučer (četvrtak, 17. ožujka, 2023. godine) pohodio je Župu Šuicu, Duvanjski dekanat.

“Zahvalan sam dragom Bogu i našem ocu biskupu Petru Paliću na jučerašnjem pastoralnom pohodu našoj, Šuičkoj župi. Bilo je uistinu prekrasno provesti ovaj blagoslovljeni dan, a ponosan sam na svoje župljane Šuičane koji su otvorena srca i s velikom vjerom i ljubavlju dočekali biskupa i iskazali mu poštovanje. Šuički vjernički puk svakodnevno iskazuje svoju čvrstu vjeru i trajnu opredijeljenost vjeri svojih otaca, što posebno dođe do izražaja u ovakvim prigodama.

I otac biskup je sinoć, pri odlasku iz Šuice, oko 22:00 sata izrazio svoje zadovoljstvo boravkom u našoj župi, a također je rekao kako je, općenito, zadovoljan pastoralnim pohodom župama Duvanjskog dekanata jer su ga svuda vjernici dočekivali s dobrodošlicom i u velikom broju bili nazočni svetim misama, a svaki susret bio je poseban, radostan”, rekao je jutros, kada su se dojmovi slegli, šuički župnik fra Anthony Burnside, fra Tony, kako ga od dolaska iz daleke rodne Australije vjernici uglavnom zovu.

A biskup Petar Palić u pastoralne pohode dolazi bez pratnje, sam je sebi vozač, pa je tako bilo i za pohoda u Šuici. Nakon dobrodošlice koju je ocu biskupu poželio župnik, biskup je posjetio Osnovnu školu gdje je sa učenicima u vedrom raspoloženju razgovarao, prisjetio se svojih školskih dana, podijelio im nekoliko savjeta, a učenicu su ga pozdravili pljeskom zahvalnosti.

Biskup je u pratnji župnika posjetio i džamiju u Šuicu gdje je u srdačnom razgovoru s imamom Mujom Memićem i članovima džemata, predvođenim predsjednikom Munibom Huseinagićem. Izrazili su obostrano zadovoljstvo suživotom u Šuici, a iz džemata su istaknuli da ima problema, ali su oni zajednički za sve Šuičane. Iskreno su zahvalili biskupu na ovom posjetu.

Biskup je posjetio i pilanu u Šuici čiji je vlasnik Ante Krstanović i u razgovor s vlasnikom upoznao se s radom u pilani i općenito o stanju gospodarstva u Šuici i u općini.

Biskup je odsjeo i u najstarijem ugostiteljskom objektu u Šuici i u neformalnom razgovoru Šuičani su ga upoznali s bogatom poviješću svoje župe, o povijesnim spomenicima, o kulturnom nasljeđu, o ljepoti Šuice, o prekrasnoj prirodi.

Biskup Palić posjetio je i bolesnog starca Dadu i udijelio mu očinski blagoslov.

U 17:00 sati biskup Petar Palić služio je misno slavlje  kojemu su nazočili brojni vjernici, a nakon mise uslijedile su zahvale šuičkog župnika fra Tonya ocu biskupu na ovom pohodu za pamćenje i svim vjernicima na ovom lijepom dana, a biskup je uzvratio zahvalom vjerničkom puku šuičkom i njihovom župniku  na dobrodošlici i u radosti pohoda ovoj župi.

www.tomislavnews.com/Snimili: Foto Orhideja i Stipe Zrno