TG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO : PREKRASNA 5. Noć muzeja u Tomislavgradu

copyright@tomislavnews.com

Petu godinu zaredom u Tomislavgradu se organizira Noć muzeja i svake godine je sve zanimljivija i iz godine u godinu privuče veliki broj posjetitelja. Tako je bilo i večeras kada se, prvo u dvorani Franjevačkog muzeja Fra Joze Križića, a potom u galeriji KIC-a okupio veliki broj posjetitelja.
“Noć muzeja” u Franjevačkom muzeju otvorio je, pozdravio posjetitelje i prigodnu riječ kazao duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić.
Izložbu je postavio Arheološki muzej iz Zadra, a riječ je o putujućoj izložbi o predmetima iz doba Antike, koje povezuju priče stare 2000 godina i one su poveznica između antike na našim prostorima i antike u Zadru. Priča o tim davno umrlim ljudima je i neka počast njima, kazao je u prigodi otvaranja Putujuće izložbe fra Sretan.

Potom je autorica izložbe i kataloga Timka Alihodžić,viša kustosica Antičkog odjela Arheološkog muzeja Zadar “Ispričala priču…”, kako je i naslov izložbe(točnije: Ispričat ću ti priču…)
Izložba je 2015. predstavljena u Arheološkom muzeju Zadar, a zatim je od 2016. – do 2019. gostovala u: Sarajevu, Zagrebu, Ninu, Novalji, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Puli, Vidu kod Metkovića, Kaštel Sućurcu, Beogradu, Kraljevu, Zaječaru, Knjaževcu, Sremska Mitrovica.
Tomislavgrad je 15. grad u kojemu je predstavljena Putujuća izložba.

… jednu jako malu priču o gradu pod zemljom, gradu mrtvih, u kojem su boravile duše onih koji su živjeli ili barem svoje zadnje dane života proveli u Jaderu. U vremenu vladavine careva od Augusta do Konstantina, pa i dalje, u Jaderu se rađalo, živjelo, radilo, gradilo, trgovalo, robovalo i, naposljetku, umiralo.
Kroz 8 panoa i vitrine s izloženim materijalom, autorica priča priču o običajima pokapanja u antičkom Zadru te na osnovi rezultata antropološke analize i grobnih priloga pokušava bar donekle rekonstruirati život ljudi čiji su grobovi i grobni prilozi prezentirani na izložbi.
Na izložbi značajno mjesto zauzima i vitrina s kopijama predmeta koji su dostupni za taktilni osjet osobama oštećenog vida. Kratke legende su napisane braillovim pismom.
Izložba je popraćena katalogom. Odabrani su dijelovi teksta iz kataloga te je snimljen CD koji je prevashodno namijenjen osobama oštećenog vida.
Prigodom ispraćanja najmilijih na onaj svijet nije se štedjelo. Vjerujući da će umrli nastaviti živjeti na drugom svijetu, tugujući bi pokojnicima pripremili raznovrsne darove, od osnovnih kao što su novac za plaćanje putarine i svjetiljke za osvjetljavanje puta, preko luksuznih predmeta do skupocjenoga nakita. Ovo je samo mali izbor predmeta priloženih u grobove. Njihova je ljepota dostatna sama po sebi.
Svaki grob priča priču za sebe. I promatranjem svih njegovih komponenti, od ritusa do priloga, uz malo mašte, barem nakratko može se oživjeti sjećanje na preminulu osobu. U Arheološkome muzeju u Zadru, koji je i izvodio najveći broj istraživanja, pohranjena je građa iz većine grobova. Iz poštovanja prema umrlim, prema onome u što su oni vjerovali, naša je moralna dužnost barem virtualno spojiti sve komponente koje su grob činile vječnim domom. Spomenom njihovih uporabnih predmeta, njihovih zanimanja, njihove starosti, bolesti od kojih su umirali odajemo počast dušama umrlih, dio je iz kataloga izložbe, odnosno sažetak priče o izložbi “Ispričat ću ti priču”, koju je pred znatiželjnim posjetiteljima ispričala viša kustosica Timka Alihodžić, pokazujući izložene predmete.

Izložba u Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu ostaje  do 27. ožujka, 2020. godine.

Nakon izložbe u Noći muzeja u Franjevačkom muzeju, posjetitelji su se uputili u Galeriju KIC-a u Tomislavgradu, gdje je bio drugi dio programa Noći muzeja, gdje je otvorena zanimljiva izložba crteža Julija Jelaske pod nazivom “Majstor baluna”.
Izložbu je otvorila i nazočne pozdravila ravnateljica KIC-a Tomislavgrad gospođa Danijela Papić, zahvalivši brojnim posjetiteljima na posjeti i autoru Jelaski, koji se također prigodnim riječima obratio publici. Publika je radoznala razgledala izložene crteže, prepoznajući poznate likove, stripovske junake, ali i poznate osobe. Ozračje je bilo baš ugodno, toplo, svečano, uljepšano i nastupom učenika Osnovne glazbene škole u Tomislavgradu.

Što reći, osim da je i ova, oblačna, kišna i tmurna noć u Tomislavgradu, ova 5. Noć muzeja, bila iznimno posjećena,  zanimljiva, vedra i zašto ne reći, prekrasna, svečana!

www.tomislavnews.com/Lj./Snimila: Snježana Redžepagić