TG VijestiTG Zanimljivosti

FOTO/VIDEO : PUT KRIŽA od Gornjeg Brišnika preko brda, ispod vjetrenjača, do Župne crkve u Bukovici, vrijeme idealno za hodanje!

Danas, na Veliki petak, kao i prošlih petnaest godina, vjernici Bukovičke župe (Duvanjski dekanat), noseći teški križ, hodili su u procesiji više od pet kilometara brdskom stazom…

I ove je godine blagdan Velikoga petka, spomendana Isusove muke i smrti na križu, obilježen dugim Putom križa, od groblja sv. Ilije ili „U borovim“ u Gornjem Brišniku do Župne crkve u Bukovici. Stari je to put preko brda kojim su Gornji Brišničani stoljećima pješačili do Župne crkve, sve dok nije izgrađena Područna crkva Svetog Ante u Donjem Brišniku. Ove godine vrijeme je bilo vedro, sunčano, toplo, puhao je lagani vjetar, ugodan za hodanje, a vjernici su oko 15,00 sati pristigli u groblje, kod kapelice sv. Ilije, gdje se ujedno nalazi i prva postaja Puta križa.

Na ovoj planinskoj stazi postavljeno je 14 postaja Puta križa, a pred svakom vjernički – hodočasnički puk zastajao je, molio, a križ bi preuzimao drugi križonoša.

Vjernici su putom krenuli preko Zorina doca, Paljika, gradine iznad Mrkodola i spustili se do Župne crkve sv. Frane u Bukovici. Hodili su preko brda, po kamenjaru, a i jednom dionicom novim putom izgrađenim u vjetro parku, ispod vjetrenjača. Na ovom tradicionalnom, a po putu kojim se hodi zanimljivom Putu križa, bili su brojni vjernici Bukovičke župe, mnogi od njih pristigli iz inozemstva gdje žive i rade, a bilo je vjernika i iz drugih župa. Ne pamtimo da je vrijeme svih prethodnik četrnaest godina bilo ovako lijepo i toplo, moglo se i kratkih rukava, a i vjernika je bilo više nego ranijih godina i to od djece do staraca!

Od postaje do postaje, predvođeni svojim svećenicima, fra Mladenom Rozićem i fra Petrom Drmićem, te Župnim zborom, vjernici su složno molili krunicu. Kod svake postaje  čitali su prigodne tekstove. Nakon oko dva sata pješačenja vjernici su pristigli u dvorište Župne crkve u Bukovici i nakon kraće stanke, predaha, nastavljeno je s obredima Velikoga petka, čitanje Muke i ljubljenje križa.

Iako je za mnoge ovaj Put križa preko brda bio naporan, umor se na licima vjernika nije primjećivao, skrušeno su molili i promišljali o Isusovoj žrtvi, o boli njegove majke Marije, ali i s nadom u pogledu i vjerom u srcu da nakon mučeničke smrti u petak, dolazi nedjelja uskrsnuća –  Uskrs, najveći katolički blagdan.

EVO IMENA OVOGODIŠNJIH, DANAŠNJIH KRIŽONOŠA:

Danijel Ćurčić

Mario Prljević

Nikola Petrović

Ante Tomić – Mizić

Petar Bekavac

Dragan Andrić – Pavlović

Stipan Andrić – Diduka

Ante Ćurić

Jozo Meštrović

Ante Klarić – Manjukić

Ivan Anić – Joskanović

Tomislav Bagarić

Marko Tomić – Barić

Jozo Anić

www.tomislavnews.com/Video i foto: Tomislav Batarilo