TG Crna kronika

FOTO/VIDEO: Razbuktao se požar na Čvrsnici, bez helikoptera i air traktora teško će se ugasiti!

Jučer ujutro izbio je požar na planini Čvrsnici, iznad Masne Luke, o čemu smo odmah javili.

Pokušava se od jučer gasiti, ali bez uspjeha, požar se danas proširio jer puše vjetar i vatra se spušta prema kućama ispod Čvrsnice. Vatrogasci i planinari su na terenu, ali kažu da će se teško ugasiti bez kanadera i helikoptera jer nema šumskih putova, a teren je gotovo nepristupačan?
Ima li rješenja, jer ne izgleda bezopasno???

Doznali smo da je Općina Posušje zatražila je pomoć Oružanih snaga BiH u gašenju požara na Čvrsnici. Požar koji je zahvatio Čvrsnicu tijekom nedjelje je stavljen pod kontrolu, ali se u večernjim satima ponovno aktivirao. Požar je buknuo na lokaciji Ćužića kuk. Požar nije rezultat ljudske nepažnje s obzirom daje buknuo na lokaciji koja se nalazi na izrazito nepristupačnom terenu. Riječ je o lokaciji koja je udaljena dva sata od staze na Blidinju, a vatrogasci i planinari koji su se do požara stigli u nedjelju jutro s naprtnjačama vode, probijali su se čak tri sata.

U gašenju požara sudjelovali su i planinari iz Posušja, Žepča i Tomislavgrada koji su boravili na skupu planinara u Masnoj Luci, vatrogasci JVP-a Posušje, DVD-a Rakitno, te pripadnici HGSS-a Posušje i GSS-a Grude. Požar je još uvijek aktivan i na nepristupačnom terenu, te je zatražena pomoć Oružanih snaga BiH.

Prema izjavama planinara koji pomažu u gašenju požara, požar nije rezultat ljudske nepažnje s obzirom da gori na lokaciji koja se nalazi na izrazito nepristupačnom terenu. Uzrok požaru je najvjerojatnije udar groma.

„Požar se širi prema jugu u pravcu vikend naselja“, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite ŽZH.

www.tomislavnews.com/lj.