HB ZupanijaTG SportTG Zanimljivosti

FOTO/VIDEO RAZGOVOR: HRVOJE ĆOSIĆ, poznati višestrani sportaš iz Kupresa, hrvatski branitelj koji se u ledenoj vodi kupa u Kukavičjem jezeru, a skija na Stožeru gol do pojasa!

Hrvoje Ćosić, s nadimkom Mačak Sokol, za neke je i Ledeni čovjek, je 64-godišnjak, Kuprešak koji je od malena bio sportaš, prvo zaljubljen u nogomet, pa kasnije u trčanje, biciklizam, plivanje, skijanje…strast je to prema sportu koja ga ne napušta ni u poodmaklim godinama.

Kao i prošlih zima i ove je prigodno, baš na Novu godina zaplivao u Kukavičjem jezeru, što često čini u svakoj prigodi, ponekada i na temperaturi vode u jezeru od samo 2 stupnja C. Za njega je to uobičajeno, a za one koji ga promatraju i prate hladno je i u bundama na obali jezera.

Ćosić je inženjer elektrotehnike, tijekom Domovinskog rata bio je načelnik veze zapovjednika Glasnovića, potom djelatna vojna osoba u HVO komponenti OS B i H do 2001. godine. Živi u Kupresu i sav je predan sportu, obožava skijanje i to nordijsko, aktivni je član AK “Puls” iz Tomislavgrada.


Jučer (12. siječnja, 2023.) stigle su nam fotografije sa Stožera gdje je Mačak Sokol skijao gol do pojasa, a snimljen je, također gol do pojasa i na Vrani ( 1758 metara nadmorske visine), najviše vrhu planinskom masiva Stožera. Na stožeru je sada izgrađeno vrlo atraktivno, moderno skijalište.


“Nekada nije bilo ovako, nije bilo ni staza ni ski liftova. Ja sam odmah iza Domovinskog rata izgradio na brdu iznad svoje kuće, na izlazi iz Kupresa prema Zloselima, prvi ski – lift u Kupresu, koji je bio atrakcija”, priča Ćosić i dodaje kako ovi surovi, kršni, hladni planinski krajevi odgojili vrsne, zdrave sportaše.

“Iako preferiram nordijsko skijanje i plivanje u hladnim vodama i redovito ih upražnjavam, nikada nisam bio bolestan, nikada prehlađen, a nisam ni cijepljen, iako nisam antivakser, dakle nisam protiv cijepljenja, ali sam čak i bivšoj vojsci izbjegao cijepljenje”, kaže višestrani sportaš Hrvoje Ćosić.

“Meni je žao kada vidim da današnja djeca i mladi masovno ne upražnjavaju skijanje, plivanje, koriste to sam djeca roditelja koji ih mogu voziti i platiti učitelja skijanja, plivanja, umjesto da škole to besplatno organiziraju za svu djecu, jer će se sigurno iz masovnosti izdvojiti oni daroviti koje treba podržavati, ali ovo društvo je svakako nepravedno i ne odnosi se jednako prema svoj djeci: onima čiji su roditelji bogati dostupno je sve, a takvih i nema mnogo, a oni kojima to nije dostupno, posebice u ruralnim krajevima, teško imaju mogućnost iskazati svoj talent”, nije zadovoljan današnjim stanjem u društvu nekadašnji branitelj, čijih videa na YouTube ima mnogo, baš o njegovim neobičnim sportskim pothvatima.
Neke od njih i objavljujemo s YouTube, objavljujemo i fotografije i videa koje je jučer na Stožeru snimio poznati duvanjski ultra maratonac i “Pulsaš” Mate Ćurić.

www.tomislavnews.com/Razgovarala: Ljuba Đikić/Foto/video: Mate Ćurić