TG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO: S PROMOCIJE u Tomislavgradu knjige “Duvanjska djeca – zagrebački starci” autora Jure Šimića

Večeras, 2. prosinca, 2022. godine, u organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad, u dvorani Skupštine HBŽ, upriličena je promocija knjige autora rodom iz Šujice Jure Šimić: “Duvanjska djeca – zagrebački starci”.
Moderator predstavljanja bio je Ile Baković- Ceta, a o knjizi su govorili politički analitičar Tvrtko Dolić, Mijo Tokić, svjedok vremena, fra Gabrijel Mioč, Petar – Grga Mamić, lektor i Nikola Papić, urednik knjige i pisac predgovora, predsjednik MH Tomislavgrad Mate Kelava, te sam autor Jure Šimić( sve duvanjska djeca ). Večer je uljepšala duvanjska glazbenica Karla Radoš koja je pratila djevojke iz pjevačkog zbora.
Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta ljubiteljima knjige, Šimićevim prijateljima među kojima su bili mnogi Šujičani…

Predstavljajući autora, voditelj Baković je, među inim, rekao: “Ne mogu ne izraziti zahvalnost samom autoru, koji nas je i ovim prigodom okupio i kroz ovu knjigu podsjetio tko smo i kavi smo mi Duvnjaci. Sam autor kaže da su Duvnjaci prkosni, inatni, uporni, bogobojazni, čovjekoljubni i bogoljubni”, kazao je na početku predstavljanja Baković i dodao:

“Za naših redovitih druženja ,,Bjelovarski slučaj,, bilo je česta tema razgovora, pa smo zamolili autora da to napiše, kao pouku mlađim naraštajima kao je u ovom povijesnom tranzicijskom vremenu, kada je materijalno ispred i iznad svega ljudskog, častan i hrabar čovjek proživljavao svoju kalvariju samo zato što što su ga, nasuprot drugih, vodili ideali i čestitost.
U knjizi smo i mi duvanjska dica – zagrebački starci prvenstveno kao podupiratelji našeg mučenika i časnog čovjeka, jer kako kaže i sam autor, ovo nje priča i pisanje o poznatim i priznatim Duvnjacima, već priča o prijateljima čije je druženje počelo u studenskim danima i traje do danas”, o knjizi i malo više o autoru kazao je Ile Baković – Ceta.

Pohvalne riječi o knjizi Jure Šimića uputili su i drugi predstavljači, a evo što je večeras rekao sam autor na predstavljanju svoje knjige:

www.tomislavnews.com/Foto: Foto Orhideja