TG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO: Sinoć je u kraljevskom gradu Tomislavgradu upriličena, baš kraljevski, šesta po redu Književna večer “Kraljevstvo riječi”!

Gradska knjižnica Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad u suradnji s Društvom hrvatskih književnika Herceg-Bosne, u Gradskoj galeriji Tomislavgrad, sinoć je organizirala tradicionalnu, šestu po redu Književnu večer “Kraljevstvo riječi”.
Književna večer je iz Programa priredbi”Mjesec hrvatske knjige” i “Godina čitanja”, kojima se promiče književnost i ljubav prema čitanju knjiga, a sinoćnja književna večer pokazala je kako duvanjska publika voli čuti i živu pjesničku riječ.
Književnike i publiku u lijepu večer uveo je predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Ivan Baković, rođen u Tomislavgradu, a živi i radi u Mostaru. Pozdravio je publiku i zahvalio na dolaske, a posebno se zahvalio pjesnicima, onima iz drugih gradova i onima iz Tomislavgrada, na dolasku i obogaćivanju ove večeri. Ukratko je upoznao nazočne s radom Društva koje je ove godine u Mjesecu hrvatske knjige bilo uistinu aktivno, priređujući pjesničke večeri u četiri protekla vikenda u različitim gradovima. Baković je ispred Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne darovao više knjiga Gradskoj knjižnici KIC-a, na čemu je srdačno zahvalila ravnateljica Danijela Papić.
Nakon Bakovića, koji je domaćinski, ležernim voditeljskim umijećem, vodio ovu večer, veselu dobrodošlicu svojim virtuoznim sviranjem na harmonici poželio je mladi i daroviti harmonikaš iz Tomislavgrada, Mihovil Pačar.

Gosti književnici bili su, uz već spomenutog Ivana Bakovića, njih još dvanaest: Ivana Ćurić, Iva Bagarić, Marija Pavković Baković, Tomislav Majić, Mijo Tokić, Marko Tokić, Ljuba Đikić, Sonja Jurić, Ivo Raguž, fra Miljenko Stojić, Marela Jerkić Jakovljević i Ilija Smiljanić.
Po dogovoru, svatko od njih je pročitao po dvije pjesme, odnosno dulju pripovijetku, a svako čitanje publika je nagradila toplim pljeskom, pokazujući i tako da su kulturne priredbe u ovim, kulturi nesklonim vremenima, dobro došle, poželjne. A raznolikosti i bogatstvu kulturnih priredbi, kulturnih djelatnosti u Tomislavgradu, malo koja sredina, i veća od ove općine, teško se može se pohvaliti.
Po polustoljetnoj tradiciji Gradska knjižnica Tomislavgrad proglasila je na ovoj večeri najčitatelje u 2021. godini – Ivana (Bože) Ljubasa i Darinku Sučić, kojima se dodjeljuju priznanja i simbolične nagrade. No, oni nisu nazočili ovoj večeri, pa će im priznanje biti utučeno naknadno.

I bila je simpatična dosjetka publike, na pitanje voditelja zašto ovo dvoje nagrađenih čitatelja nisu došli, čulo se: “Nisu imali vremena, čitaju!”
U lijepom ozračju, pravom kraljevskom, a po poeziji i pripovijetkama koje su pročitane, reklo bi se i blagdanskom. Iako je sadržaj pročitanog bio šarolik, ne uvijek radostan, ali svaka pjesma i svaka pripovijetka istkana je s ljubavlju, kako samo pjesnici znaju tkati!
Književna večer “Kraljevstvo riječi” upriličena je pod pokroviteljstvom, financijskom potporom Federalnog ministarstva kulture i sporta, Fondacije za bibliotečku djelatnost, Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ i Općine Tomislavgrad.

www.tomislavnews.com/Foto i video: Snježana R.