tomislavnews.com

FOTO/VIDEO/ SPEKTAKL na Trgu gange i Hajdučke družine u Tomislavgradu: Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju

Sedmi je dan ovogodišnje Duhovno-kulturne manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelića”, a misu devetnicu u spomen bazilici predvodio je fra Valentin Vukoja.

Nakon mise  na Trgu gange i Hajdučke družite, ispred zgrade KIC-a izveden je prekrasan program: Ususret 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbe kralja Tomislava na Duvanjskom polju. Publika je zauzela i posljednje mjesto u gledalištu, a mnogi nisu imali mjesta sjesti, ali vrijeme je bilo prekrasno, zvjezdana i topla noć iznad Duvnjskog polja uklopila se u  kraljevsku scenografiju na pozornici, gdje je postolje čekalo kralja.

Program je započeo bukovičkom ženskom gangom i pjesmom Hrvatske duvanjske baštine, koje je voditelj Frane Riđan, istrčavši na pozornicu. pohvalio za lijepo pjevanje.

Dobrodošlicu brojnoj publici i gostima poželio je domaćin, načelnik Tomislavgrada, Ivan Buntić i , uz večerašnju prvu večer posvećenu 1100. obljetnici hrvatskog kraljevstva i krunidbi kralja Tomislava na Duvanjskom polju, reče načelnik da je, po zadnjim informacijama, krunjen blizu Lipe (!)

Načelnik je zahvalio svima koji su dali svoj obol ovoj večeri, poimenice spomenuvši  župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana koji je sufinancirao kraljevu krunu, te spomenuo sve koji su sudjelovali u izradi odore i prijestolja, evo autora:

Scenom su zatim zavladali pjevači Sandra Bagarić i Đani Stipaničev, a oduševljenje kod brojne publike  je bilo na vrhuncu kada su izvodili mjuzikl “Jalta, J alta”, sva je publika pjevala zajedno s njima.

Na pozornicu je ušetao kralj Tomislav u prekrasnoj odori i s krunom na glavi i zauzeo kraljevsko prijestolje, dok su istodobno na zidu prikazivani prigodni videi iz povijesnih serija u kojima se govori o kralju Tomislavu. U ulozi kralja Tomislava na postolju, na sceni na Trgu bio je glumac Josip Tabak, koji je i u povijesnoj seriji “Hrvatski kraljevi”, koja je prikazivana na HTV, glumio kralja Tomislava.

Za vrijeme izvođenja “Tvoje zemlje” kralj je isukao mač i zamahnuo njime nekoliko puta, izveo svojevrsni performans,

Kraj je bio prekrasan, svi su pjevali “Tu je tvoja zemlja, tu sagradi dom”, pogledajte na videu!

“Imamo kralja, neka popravlja što ne valja”, dosjetkom voditelja završena je ova prekrasna večer, večer za pamćenje ispod zvjezdanog Duvanjskog  neba, sve čestitke priređivačima i izvođačima!

 

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić