vjera

FOTO/VIDEO: Svečano misno slavlje u Mesihovini, u čast svetih Petra i Pavla predvodio je fra Nikola Jurišić

Danas, na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, po tradiciji, u Duvanjskom dekanatu svečano misno slavlje služeno je u groblju ispred Područne crkve u Mesihovini, Župa Seonica.

Petrovdan, kako se uobičajeno u duvanjskom kraju zove današnja svetkovina, omiljena je svetkovina za sve katoličke vjernike iz duvanjskog kraja, posebice iz Seonice i ostalih susjednih duvanjskih, ali i posuških župa, pa se i danas okupio veliki broj vjernika.

Slavlje je započelo molitvenom procesijom oko groblja s kipom svetoga Petra, a molitvi se pridružio veseli cvrkut ptica iz krošanja drveća.

Svečano misno slavlje, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je fra Nikola Jurišić, kapelan u Župi svetog Mihovila u Tomislavgradu.

Na početku misnog slavlja fra Sretan Ćurčić , župnik Župe Seonica, zahvalio je je svima koji su nazočili misama trodnevnicama, Župnom zboru, te današnjem propovjedniku i svima koji nazoče ovome svečanom misnom slavlju.

Fra Nikola je u propovijedi, nadahnut životom svetih apostola Petra i Pavla i njihove mučeničke smrti u Rimu, govorio i o današnjem štovanju ovih svetaca:  Svetog Petra jednog od dvanaest apostola i prvog Pape, a Sveti Pavao je bio teolog i mučenik koji je napisao više poslanica u Novom zavjetu. Naglasio je različitost njihovim života, koji postaju slični i zajednički djeluju tek kada Božja milost počinje djelovati kroz njih.

“Kad danas čitam što su radili i kakva su djela činili, što su bili spremni trpjeti  za kršćanstvo, vjeru, za Isusa Krista mene bude sram koliko malo danas mi činimo za svoju vjeru. U ono vrijeme biti kršćanin značilo je svaki trenutak biti spreman umrijeti za Isusa… Petar je bio u zatvoru koji su čuvala četiri stražara i nitko nije mogao vjerovati da će izići. Ali preko noći anđeli su uspavali stražare i on je izišao kao slobodan čovjek. Upitajmo se gdje su danas anđeli, zašto ne čine čudesa ili čine, a da mi to ne vidimo? Je li problem u anđelima ili u nama? Ja bih rekao u nama…” istaknuo je u svojoj današnjoj propovijedi fra Nikola.

Nakon misnog slavlja nije, kako je bio običaj više desetljeća, bilo šetnje po cesti, jer se šetalo makadamom, a danas je asfalt, pa da ga ne bi šetnjom poderali.(mala šala).

Zato je bilo druženja oko stolova, ispod suncobrana, bilo je dobre pečene janjetine i hladnog piva, pjesme, dobrog raspoloženja…kao što je i vrijeme bilo dobro, sunčano, a puhao je slab vjetar!

SVETI PETRE I PAVLE MOLITE ZA NAS!

www.tomislavnews.com/Foto i video: I. Bagarić