vjera

FOTO/VIDEO : Svečano misno slavlje u Župi Seonica predvodio je fra Jozo Grbeš, provincijal HFP i pozvao vjernike: “Ostanimo svi pod zlatnim plaštem Blažene Djevice Marije”

Kao i stoljećima prije, danas je na blagdan Velike Gospe u Seonicu pristiglo mnoštvo hodočasnika, vjerničkog puka. Prije, a i danas, ljudi nebeskoj Majci donose svoje brige,  breme života.

Mnogi su došli preko polja, neki i bosih nogu, ispunjavajući svoje zavjete Blaženoj Djevici Mariji.

Nakon misa devetnica, današnje Svečano misno slavlje u duvanjskoj Župi Seonica započelo je molitvenom procesijom s Gospinim kipom, koji su nosili mladići u narodnim nošnjama, a veliki broj mladih osoba bio je u procesiji, što je bilo lijepo vidjeti.

Svečano misno slavlje, uz sumisništvo brojnih svećenika, danas je  u Seonici predvodio i propovijedao provincijal Hercegovačke Franjevačke provincije, fra Jozo Grbeš, kojemu je, kako je rekao, bila iznimna čast biti u Seonici na današnji dan.

Vezano za današnje Evanđelje, fra Jozo je na početku rekao: ” Danas su čitanja u cijelom svijetu jednaka, govore o radosti Marije koja hita u susret svetoj Elizabeti, a tamo gdje je Marija tamo je uvijek radost, ona je ta koja radost širi prema svim ljudima. Bog je u svojoj providnosti  svijetu pronašao Mariju koja je rodila Spasitelja i nikada ne zaboravimo kako će isto tako Bog pronaći nas. On uzvisuje neznatne i ponizne, a ne oholice i bogate”, rekao je u svojoj nadahnutoj propovijedi provincijal fra Jozo i dodao kako je čovjek uvijek između dvije istine, one koja nam nije jasna i tražimo je, te ona koja nam je jasna i koju smo pozvani slijediti. Pozivajući se na biblijske tekstove, zaključio je kako  bismo se trebali zapitati kako živimo i slaže li se to s onim kako bismo trebali živjeti. Kvalitetan je  život jedino onaj kada čitamo znakove Neba i na to smo pozvani jer nas zanima spasenje naše duše, istaknu je, među inim, u današnjoj propovijedi fra Jozo.. Taj znak je žena s dvanaest zvijezda, žena prošlosti i budućnosti, a to je Bogorodica, i ona je mosta između onoga otkrivenoga i skrivenoga, koje je fra Jozo spominjao na početku.

Između ostaloga, fra Jozo je u propovijedi, pred mnoštvom puka, spomenuo i moćnike ovoga svijeta, te duvanjskoga puka koji se stalno iseljava i moćnici se ne pitaju zašto je to tako, spomenuo je i Europu koja je izgubila svoje kršćanske vrijednosti…

Nasuprot tim moćnicima nalazi se Krist, koji se približava onima na margini, odbačenima, siromašnima, nemoćnima… te fra Jozo još jednom zaključuje pitanjem: “Što tu nije jasno?” Tijekom cijele propovijedi isticao je  kako imamo samo jedan jedini život kao veliki dar, s kime i kako ga želimo provesti, upitao se. Da bi nam sve to bilo jasno baš svakoga dana našega života, trebamo biti prijatelji s Gospom, da bismo znali što je Istina, da ne bismo ponavljali greške povijesti i naše vlastite greške. Zaključuje anegdotom iz vlastitoga života. Godinama je dolazio u jednu obitelj s mnogo djece i jedan dječak iz te obitelji uvijek mu je povjeravao sve što se događa u toj obitelji. Jednom mu je rekao da je novost ta da je pronašao djevojku, na što ga je fra Jozo upitao zašto baš ta djevojka, a dječak mu je, pomalo zbunjen, rekao da ne zna, ali da njemu njegovo srce kaže da on nju voli. To je sva mudrost ovoga svijeta, zaključio fra Jozo. Izaberemo li Mariju za suputnicu, sve će nam biti jasno i u nevoljama i u patnjama, jer ćemo znati za vječnost, a to je dovoljno za jedan “običan i veličanstven život”. Fra Jozo je pozvao vjernike da mole zagovor Blažene Djevice Marije: “Ostanimo svi u prisutnosti poniznosti i neznatnosti Djevice i  pod njezinim zlatnim plaštem, gdje ćemo nabolje biti zaštićeni i nastaviti koračati svakodnevno kroz život”, pozvao je na kraju propovijedi vjernički puk u Seonici fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Hvala Bogu da se u našim krajevima još uvijek štuje i utječe  milosnoj Gospi pa je tako i u Seonici, kao i u drugim svetištima, na tren je svijet prekinuo užurbanost ljeta i mnogi su svoje odmore završili pogledom uprtim ka Nebu. Tako sklopljenih ruku, moleći Mariju, mnogi će otići dalje od svojih domova, u tuđinu, krenut će nove brige, poslovi, problemi, ali s Majkom i Njezinim zagovorom, vjerujemo taj teret lakše će podnositi.

www.tomislavnews.com/ Tekst : Radoš i A, Klarić/Foto i video: I. Z./Z.Ć./ A. K./M.K./M.R.