Bosna i Hercegovinasjećanje

FOTO/VIDEO : U Bugojno je danas obilježena 29. obljetnica razmjene bugojanskih logoraša

Danas (nedjelja, 19.03.2023.) u organizaciji HULDR-e Bugojno obilježena je 29. obljetnica razmjene bugojanskih logoraša.

Program obilježavanja započeo je u 10:00 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule, nestale i umrle Hrvate Bugojna ispred spomen obilježje na gradskom groblju Sultanovići.

U 11:00 sati služena je sveta misa u crkvi sv. Ante Padovanskog u Bugojnu, koju je, u nazočnosti brojnih vjernika, predvodio fra Stipe Kurajica, župnik Župe Sesvete.
Nakon svete mise upriličeno je prigodno druženje logoraša i a nakon svete mise upriličeno je prigodno druženje logoraša, te promocija knjige Josipa Kalaice u prostorijama Župnog ureda.

POKOJ VJEČNI DARUJ IM GOSPODINE

 

HULDR-e Bugojno uz pozivnicu za ovu obljetnicu podsjeća:
Srpanj, 1993. godine bošnjačke postrojbe ojačane borcima iz islamskih zemalja koji sebe nazvaše Armijom B i H kreću agresijom na Hrvate Bugojna s ciljem etničkog čišćenja ovog srednjobosanskog grada. Napadaju hrvatske branitelje koji su od srpskog agresora obranili Bugojno i sve njegovo stanovništvo. Sustavno pljačakaju i uništavaju imovinu Hrvata. Na desetke logora koji su bili dio plana etničkog čišćenja postaju mučilišta i stratište oko 2000 zarobljenih Hrvata. Poseban tretaman imala su 23 bugojanska Hrvata zatočenika logora. Nakon što su ih proglasili ekstremnim dijelom bugojanskog HVO, odvode ih na Rostovo, likvidiraju, a njihova tijela skrivaju jer su ključni dokaz zločina od strane Armije B i H. Ukupan broj nasilno odvedenih i likvidiranih i nestalih Hrvata je 21. Dvojica su pronađena na području Bugojna, a četvorica su pronađena u ljeto 2020. godine na lokalitetu Tvrdulje – Rostovo.
Sva ova pronađena i eskumirana tijela bugojanskih Hrvata i okrutan način likvidacije dokaz su o planiranom zločinu. Hrvati Bugojna tragaju za još 15 Hrvata koji su odvedeni iz bugojanskih logora.

www.tomislavnews.com/Foto: Jasna Ivoš