TG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO ČESTITKA: U Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu zanimljiv program obilježavanja obljetnica Franjevačkog muzeja i Franjevačke knjižnice

Peti dan programa duhovno-kulturne manifestacije “Dani svetog Nikole Tavelića”, u Spomen bazilici punoj vjernika misu devetnicu predvodio je fra Robert Pejčić.
Nakon svete mise u dvorani Franjevačkog samostana pjesmom Klape ” Grga” iz Posušja počeo je prigodni program obilježavanja je 20. obljetnice utemeljenja Franjevačkog samostana “Fra Jozo Križić”, a prije pet godina, upravo u “Danima sv. Nikole Tavelića” Franjevačka knjižnica Tomislavgrad otvorena je za javnost.

Program je moderirao i bio domaćin ove večeri gvardijan Samostana fra Sretan Ćurčić, koji je pozdravio sve nazočne, a uistinu ih je bilo mnogo, te se kratko osvrnuo na rad Muzeja i planovima u budućem radu. Opširnije o izloženim muzejskim eksponatima, te stalnim muzejskim zbirkama i bogatoj galeriju koja je u sklopu muzeja govorio je kustos Stipan Dilber, a istaknuo je da je Franjevački muzej na Širokom Brijegu dopremio kameni spomenik, ustvari  ulomak kamenog spomenika cara Domicijana, a koji je iskopan u Prisoju, u općini Tomislavgrad. Ovaj spomenik smatra se najstarijim spomenikom koji se sada u muzeju u Tomislavgradu.

O Franjevačkoj knjižnici i njezinih pet godina djelovanja govorio je knjižničar Vinko Šarac, koji se pohvalio s bogatim knjižnim fondom, te rijetkim i vrijednim knjigama koje su u posjedu knjižnice.
O ljubavi prema knjizi, prema čitanju, zanimljivo je govorio dr.sc. fra Ante Bekavac s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je, kako je rekao fra Sretan i veliki donator Franjevačkoj knjižnici.

Prigodnim riječima, pohvalama za plodnu djelatnost i muzeja i knjižnice, obratili su se načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić i predsjednik Vlade HBŽ, Ivan Vukadin i uputili   čestitkama za obljetnice.
Povodom ovih obljetnica tijekom ovoga tjedna (od ponedjeljka do petka) u 9, 11 i 14 sati bit će malo drugačiji posjeti Franjevačkom muzeju uz stručno vodstvo. Mnogi ste, vjerojatno, posjetili muzej, međutim on je potpuno drugačiji uz priče – na primjer, jeste li znali da su u Duvnu živjeli spiljski ljudi? Ili da smo nekada imali hramove rimskih bogova?

Među ostalim, posjetitelji mogu vidjeti: knjigu koja je velika (malena) pet milimetara, dozvolu za pištolj fra Mije Čuića, jedinu afričku zbirku u BiH, najveću sliku Vlahe Bukovca i saznati kako se dogodilo da se nalazi u Tomislavgradu, uz mnoge druge priče i pričice, najavili su iz Franjevačkog muzeja, pa ovaj tjedan posjetite, ako niste do sada, Franjevački muzej i knjižnicu, gdje možete vidjeti mnoge zanimljive eksponate i knjige, uz stručno vodstvo.

www.tomislavnew.com/Foto i video: Snježana