TG ČestitkeTG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO : U TOMISLAVGRADU otvorena izložba pod nazivom ”C’EST LA VIE – Godine J(j)ure *30”, izloženi eksponati su dio opusa Jure Semrena

U organizaciji KIC-a Tomislavgrad, večeras je u Galeriji KIC-a otvorena  izložba pod nazivom ”C’EST LA VIE – Godine J(j)ure *30”, izloženi eksponati su dio opusa Jure Semrena iz Livna.

Na izložbu je došao solidan broj ljubitelja umjetnosti, među kojima su bili i autorovi prijatelji iz Livna, a sve nazočne u ime organizatora pozdravila je i dobrodošlicu poželjela duvanjska profesorica i književnica Marija Baković-Pavković. Ona je pročitala osvrt akademske slikarice Željke Markov o vrijednostima djela Jure Semrena:

Jure Semren po struci ekonomist,velik humanist,zaljubljenik u prirodu,kulturu i povijesnu baštinu svoga kraja,kao i mnogi njegovi kolege nadahnut zavičajnim krajolikom krenuo je stazama klasičnog slikarstva da bi očaran svijetom umjetnosti postupno otkrivao i svoje druge rukopisne manire.
Semrenov poetski senzibilitet iskazuje se preko različitih umjetničkih formi. U slikarstvu je njegova manira prošla kroz različite istraživačke faze: od realistične interpretacije,postimpresionizma pa sve do simboličko-apstraktnih sinteza.
Umjetnik simboliku svojih motiva propitkuje kroz umjetničke znakove spajajući ih u nadrealno apstraktnu viziju.U procesu kreativnosti u stalnoj je potrazi za rađanjem nove forme,pa su tako njegove drvene skulpture projekcija njegove duše.Semrenova manira u kiparstvu je znantno slobodnija i ekspresivnija,a mekoća i podanost drveta poslužile su mu kao medij iskazivanja svoje životne energije i produhovljene misli koja je u konstantnoj transformaciji.

Večer su uljepšali i učenica Osnovne glazbene škole Tomislavgrad  u klasi prof. Zrinke Lukač, Eva Perić koja je izvela djelo Fridriha Burgmullera, balada OP 100.15. i Ivana Čurčić,  djela Edwarda Griega,Ples vukova.

O djelima i autoru prigodno je govorio voditelj gradske galerije gosp. Tomislav Vučemil obratit će se prigodnim riječima.

Zatim je o svome radu i radovima govorio sam autor, gospodin Jure Semren što možete vidjeti na videu:

 

Izložbu je otvorio prigodnim riječima Ante Bokanović, pomoćnik načelnika za Opću upravu i društvene djelatnosti Općine Tomislavgrad.

Na kraju ove lijepe večeri ljubitelji umjetnosti mogli su svoje dojmove upisati u Knjigu dojmova, a zatim nastaviti druženje uz prigodnu zakusku.

Izložba ostaje otvorena do 1. prosinca, 2023. godine.

Iz životopisa autora :Jure Semren, rođen 19. rujna 1956. godine. Pučku školu pohađao u Biloj, osnovnu u Guberu i Livnu, srednju – Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom i studij ekonomije u Zagrebu i Banja Luci. Prvu spoznaju o slikama i uopće o likovnosti susreće u franjevačkom samostanu Gorica, boraveći kao osmoškolac (1969. – 1971. godine.) Kroz srednju školu, više se upušta u crtanje u likovnoj sekciji kod fra Perice Vidića ( 1971 – 1975. ) Inspiriran djelima Gabrijela Jurkića i fra Anđela Kajića , od malih nogu, zavolio je slikarstvo i na koncu se i sam okušao. Po struci je diplomirani ekonomist a po naravi zaljubljenik u prirodu koja ga odmara i iz koje crpi harmoniju. Svoje umirovljeničke dane provodi u rodnoj Bila – Livno, slikajući i kljucajući u drvo ; jer u nešto se udarati mora.
Svoju prvu samostalnu izložbu priređuje početkom 1994. godine, od kada više participira u likovnom izričaju i likovnosti Livna.

www.tomislavnews.com/Snimila: Jela Knezović