HrvatskaTG Vijesti

FOTO/VIDEO: U Vukovaru je otkriven spomenik Kati Šoljić, majci četvorice poginulih branitelja i junakinji Domovinskog rata, svijeće zapalili i predstavnici braniteljskih udruga HVO i predstavnici Tomislavgrada i Posušja

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, danas je otkriven spomenik  Kati Šoljić, hrvatskoj Majci hrabrosti čiji su sinovi  Niko, Mijo, Ivo i Mate dali živote za Hrvatsku.
“Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi nisu dali svoje živote uzalud. Ostali su da brane svoj grad. Takvi su bili moji sinovi”, govorila je Kata koja je u toj silnoj tuzi umrla 2008. godine. Otkrivanju spomenika nazočio je predsjednik Republike Zoran Milanović koji je na vukovarskom Memorijalnom groblju položio vijenac, a potom i na Ovčari.

– Budimo složni, čuvajmo našu Hrvatsku, poručila je Marija Šoljić Barišić, kći Kate Šoljić.

Video: “Stroj”

– Neka ovo spomen obilježje bude poziv našim mladima kada je teško, neka zastanu pored ovog spomen obilježja, neka se sjete žrtve koju je Kata Šoljić i njena obitelj podnijela za slobodu koju danas imamo, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

– Ta zemlja osim što nam je draga, mora biti dobra, zdrava, uspješna, mora biti i instrument za postizanje naših ciljeva, a oni su uvijek bili skromni, plemeniti, jednostavni, osnovne ljudske potrebe. Za to se Hrvatska borila, za to ste se izborili, za to su pali sinovi Kate Šoljić, za to je njezino srce izbodeno u tisuće komada, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, javlja HRT.

Foto: TG

Otkrivanju spomenika Majci hrabrosti nazočila su i izaslanstva Udruge branitelja HVO i izaslanstva općina koje su sufinancirale izgradnju spomenika, Tomislavgrada i Posušja na čelu s načelnicima Ivanom Buntićem i Antom Begićem, koji su zapalili svijeće pred otkrivenim spomenikom Kati Šoljić, hrvatskoj Majci hrabrosti.

Foto: TG

Foto: “Stroj”

www.tomislavnews.com