TG Kultura/Zabava

FOTO/VIDEO: VEČERAS u Tomislavgradu upriličena Završna konferencija projekta”Kulturna ruta bećarca i gange”

copyright@tomislavnews.com

Večeras (utorak, 17. rujna, 2019. )  u kino dvorani Kulturno – informativnog centra u Tomislavgradu održana je Završna konferencija projekta “Kulturna ruta bećarca i gange”, te predstavljene  Monografije kulturne rute  i promocija Tradicionalne kuharice bećarca i gange.

“Kulturna ruta bećarca i gange” je projekt ostvaren kroz prekograničnu suradnju Grada Pleternice, Općine Tomislavgrad, Poduzetničkog centra Pleternica d.o.o., Turističke zajednice Grada Pleternice i Kulturno- informativnog centra Tomislavgrad,  a financiran iz Programa INTERREG IPA CBC HR-BA-ME.

Večaras, na završnoj konferenciji se čula kako bi ovaj projekt “Kulturna ruta gange i bećarca” mogao prerasti u još širu međunarodnu, europsku rutu.
Projekt ima europsku snagu i ostvaren je u tom smislu. U formatu knjige prenesen je smisao gange i bećarca. To je Kuharica kroz koju je oživljena autentična baština i napjevi.
Kroz Kuharicu su oživljene  namirnice, slijed jela, pića, mirisi. napjevi, povijest, raznolikosti i specifičnosti kuhinja Pleternice i Tomislavgrada.
Iza svakog recepta postoji priča koja budi jake emocije kod ljudi, posebice  Tomislavgrada i Pleternice, rečeno je na predstavljanju Kuharice. Druga knjiga je Monografija bećarca i gange, odnosno Kulturno – turistička monografija na ruti od Pleternice do Tomislavgrada. Prikazana je  ljepota prirode, baština, povijest, istaknuti ljudi, istaknuta mjesta, zanimljive priče i crtice, i naravno, dosta primjera bećarca i gange. Knjige je predstavila i o njihovoj vrijednosti govorila gospođa Dragana Rucija Ratković Aydemir, direktorica „Muze“.

O značaju projekta govorio je i načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin, a u publici su bili i gosti iz grada partnera projekta Pleternice.

Ljepota i kulturna baština dva grada kroz dva napjeva, gangu i bećarac. Sve je prevedeno i na engleski jezik, što je vrlo teško doslovno prevesti, ali je prevedena priča, smisao napjeva.

“Projekt je trajalo 28 mjeseci, cilj je oživljavanje nematerijalne kulturne baštine, bećarca i gange, u smislu promocije turističkih destinacija Pleternice i Tomislavgrada”,  o značaju projekta i njegovoj realizaciji rekla je ravnateljica KIC-a Tomislavgrad Danijela Papić.

Večer su svojim nastupom, kao potvrdu onoga što piše u knjigama, uljepšali KUD “Sarajlije” i “Tomislavgrad”, koje možete vidjeti i poslušati na ovim video uratcima!

www.tomislavnews.com/ Snimila: S.R.