HB ZupanijaTG Kultura/ZabavaTG Zanimljivosti

FOTO/VIDEO ZANIMLJIVOSTI: Četiri dana šetnje i snimanja po Kupreškoj visoravni u veljači, 2024. godine

Kada u  vedri i za Kupres u veljači razmjerno topao dan krenete u šetnju, u obilazak Kupreške visoravni sigurno ćete vidjeti mnoge zanimljivosti i oduševiti se, dušu napojiti davninom, bogatom poviješću, novinom, ljepotom, milinom…

Krenuli smo od Kupresa  prema Ravnom i napravili krug od Bućovače do Kukavičjeg jezera, pa do Japage i nazad, gdje nas u večernjim satima dočekuje kupreška ljepotica koja sija u noći kao najsjajnija zvijezda, kao orijentir da smo na pravom puta, uvijek joj se vraćamo, ma gdje da odemo.

Brojni su stećci, srednjovjekovni nadgrobni spomenici poznati i pod nazivom bilizi, kami (kamenovi), mramorovi, razasuti i po kupreškoj zemlji. Podizani su od XIII. do XVI. stoljeća. Svaki je zanimljiv na svoj, jedinstveni način.

O stećcima je do sada mnogo napisano i poznato, a našu pozornost je privukla kamena gromada na osami kada se ide prema Kukavičjem jezeru. U blizini nema velikih stijena, nema ni većeg kamenja, pa se doima kao da je “pala s neba” tu među borove. Izgleda kao da su spojene, srasle dvije velike stijene, dva ogromna kamena, ali ne potpuno, jer je na vrhu ostala šupljina. Visina je oko desetak metara, a romantičari će u ovoj kamenoj gromadi prepoznati dvije sljubljene glave, spojene poljupcem, vječnim kamenim. Neki drugi će vidjeti nešto drugo, pa vašoj mašti prepuštamo ove prekrasne fotografije i stećaka, i kamenih gromada, jezera i šuma, zalaska sunca, crkve Svete Obitelji…

Japage su krški fenomen Kupreškog polja, spilja koja je smještena na zapadnom dijelu polja i svojom veličinom i neobičnošću privlači i speleolozi i druge posjetitelje. Japage se sastoji od pet spilja, vrtača, koje su raspoređene na oko kvadratni kilometar površine, a na toj površini nalazi se i čisto, bistro, planinsko jezero. Najveća, najdublja od tih spilja je Kotlić, dubine do 100 metara. Japage je smještena na odvojku od magistralnog puta Kupres Šipovo i udaljena je oko 12 kilometara od središta Kupresa. Pred zanimljivošću i ljepotom pred spiljom Japage nestaje dah!

 Uz Mrtvicu, rijeku ponornicu  na Kupreškom polju (4. dio)

Šetati Kupreškim poljem uz rijeku Mrtvicu u toploj veljači, 2024. godine poseban je užitak. Teče mirno pored stećaka, ostataka kamenih kuća, rimske ceste-solnog puta, na njezinim obalama susreli smo veliko stado ovaca, prava idila.
Rijeka Mrtvica se nalazi na Kupreškom polju. Rijeka tvori Mrtvičku kotlinu. Pritoke Mrtvice su potoci Smrdelj, Karićevac i Jazmak. Teče prema zapadu i sjeverozapadu i uvire pod Kurljanjem, odnosno pod Jarmom.
Ukupna dužina toka Mrtvice koji ne presušuje iznosi oko 9,41 kilometara, a čine je mnoge pritoke od kojih su najznačajniji: Karićevac, Jazmak i Smrdelj.
Ponori rijeke Mrtvice se nalaze na dva značajna mjesta. Prvi ponor (sliv prema Jadranskom moru) se nalazi u zapadnom dijelu Kupreškog polja, ispod planine Kurljaj dok se drugi ponor (sliv prema Crnome moru) nalazi u sjevernom dijelu Kupreškog polja, te ovaj tok Mrtvice ima karakter povremene tekućice, što se najčešće događa za obilnih jesenskih ili proljetnih kiša. Po tom što se ulijeva u dva sliva Mrvica je prirodni fenomen, neki su od navoda o rijeci Mrtvici u  wikipediji.

Nakon četiri dana šetnje i snimanja mnogih povijesnih i prirodnih znamenitosti, prirodnih ljepota na Kupreškoj visoravni za koje, vjerojatno, ne znaju ni neki rođeni u Kupresu, pitamo (se) može li Kupres, Kupreška općina, turistička zajednica općine ili županije, ali i više razine vlasti, učiniti više na promidžbi ovih ljepota, jer je pravi grijeh ne iskoristiti ono što je Bog dao Kuprešacima i ono što su ovi vrijedni ljudi stoljećima branili, obranili i sačuvali?!

 

www.tomislavnews.com/lj. đ./Foto: Mira Jonjić