TG Vijestivjera

FOTO: Završena restauracija zida na Župnoj crkvi u Seonici

S jučerašnjim danom (19. travnja, 2024.) završena je potpuna restauracija vanjskog zida na crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Seonici.
Ovaj zahvat pokazao se opravdanim, na kojemu je inzistirao fra Sretan Čurčić. Nakon uklanjanja prvih fuga pojavila se velika količina vlage u zidu koja je stvarala mnogo problema u unutrašnjosti crkve. Crkva koju 1932. godine sagradi fra Bariša Drmić, veliki pokornik i molitelj, vapila je za temeljnom restauracijom. Vanjske stjenke zida trebalo je ispjeskariti kako bi se uklonile sve naslage nečistoća na kamenu.
Po završetku pripremnih radova pristupilo se postavljanju nove fuge te trajna zaštite zida. Još predstoji skinuti skelu kako bi ova prelijepa građevina zasjala u svoj svojoj punini. Izvođač radova radio je predano i odgovorno kako bi se ovaj vrlo zahtjevan i obiman rad obavio što bolje.
Ovim putem zahvaljujem izvođaču Draganu Galiću i ekipe koja je stručno radila na izazovnom poslu restauracije. I daje, nakon što je crkva umivena u izvornu ljepotu i dalje će služiti na čast i slavu Božju za potrebe vjernom puku i svima koji budu hodočastili u buduće svetište Majke Božje u Seonicu.
Na nama je da ustrajemo na tom putu. Hvala fra Sretanu na ustupljenim fotografijama. Kako je se radilo, prikaz u kratkom foto zapisu, piše Omolje.com

 

PRIJE POČETKA RADOVA TREBALO JE izmjestiti spomenik fra Bariše Drmić u prostor župnog dvora
Prije početka radova na uređenju crkvenog dvorišta oko crkve u Seonici bilo je potrebno izmjestiti spomenik fra Bariše Drmića. Spomenik se nalazio na crkvenom dvorištu ispred crkve. Izvođači restauratorskih radova uklonili su postoje spomenika i sam spomenik prenijeli u prostor župnog stana gdje će se privremeno nalaziti dok budu tekli radovi na uređenju crkvenog dvorišta.
Svi oni koji su se molili u zagovor velikom pokorniku i graditelju crkve fra Bariši Drmiću to mogu i dalje činiti i to u prostoru župnog dvora u holu ispred župnog ureda, piše web stranica:   Omolje.com
www.tomislavnews.com