TG Politika

Gužva u uredovne konzularne dane RH u Tomislavgradu

Teško se sjetiti kada je , u posljednjih nekoliko desetljeća, bila takva gužva u zgradi Općine u Tomislavgradu, kao što je to u posljednja tri mjeseca, a jednom mjesečno?

 

Tko se to i zašto gužva na dugom hodniku u zgradi tomislavgradske Općine?

Tko je danas bio u općinskog zgradi, a nije znao o čemu se radi, jamačno se začudio punim općinskih hodnicima, odnosno dugim redovima, u kojima su stajali i mladi i stari, i muški i ženski, i oni iz grada i oni sa sela. Bilo je i Kupreški i Kuprešaka, Livanjki i Livnjaka, čak su neki stigli i iz Glamoča. Svima se žuri, a svi su strpljivo čekali i po pet-šest sati doći na red.

Ako se još niste dosjetili-čekali su pred vratima Uredovnih konzularnih dana Hrvatskog konzulata iz Mostara, jer djelatnici Konzulata  svakog prvog ponedjeljka u mjesecu stižu u Tomislavgrad, a svake prve srijede u Livno, s tim da svi iz HBŽ mogu završiti poslove u Konzulatu  u Tomislavgradu ili Livnu, svejedno.

I rijetko kad je bilo gužve pred Uredom konzulata u ove dvije općine, kao što je posljednjih mjeseci. Pokušali smo saznati zašto? 

Jedan od odgovora, a čini nam se logičnim, jest da je najveći broj osoba hrvatsko državljanstvo i hrvatsku putovnicu dobio 1993.godine, s rokom važenja  10 godina, pa je 2003. bilo deset godine, pa sada opet deset , dakle produljuju se putovnici.

Drugi razlog jest medijska najava (nagađanje) da se u drugoj polovici ove godine, kada Republika Hrvatska uđe u Europsku uniju, neće moći uđi u Hrvatsku s osobnom iskaznicom, nego samo s putovnicom. To su, po našem saznanju, dva najvažnija razloga za gužvu pred  Uredima konzulata u Tomislavgradu i Livnu. Naravno, to su još zahtjevi za  državljanstvo, najčešće djece, pa  promjena prezimena žena udajom…

Recimo da se danas u Tomislavgradu čekalo i pet sati u redu za Ured konzulata, a mi smo oko 15 sati snimili ove fotografije pred  Uredom, gdje je još bila gužva.

No, utješno je da djelatnici Konzulata u uredovne dane (uredovni dan) u Tomislavgradu ostaju u uredu dok i posljednju stranku ne opreme,  a to često bude i do prvih večernjih sati.

Svaka čast!

www.tomislavnews.com

Foto: I. Šarac