BiH VijestiBosna i Hercegovina

HUMANOST – Dobročinstvo i poštenje su osobine koje krase vjernika: Halil Smajić pronašao 3.300 KM, novac vratio vlasnici

Halil Smajić iz Sarajeva je prije nekoliko dana pronašao kuvertu u kojoj je bilo 3.300 KM, a vraćanjem novca stvarnom vlasniku pokazao je dobročinstvo i poštenje, osobine koje krase vjernika.

Naime, Smajić ni u jednom momentu nije pomislio da pronađeni novac zadrži. Kuvertu je vratio baki od koje je dan prije kupio automobil marke “Golf 2”, gdje je kuverta s novcem i bila, a koji je baka prodavala jer je bila u potrebi.

– Preko poznanika čuo sam da jedna baka s Dobrinje prodaje muževo vozilo, koji je prije četiri godine preselio. Rekao mi je da ta žena automobil prodaje jer treba novac. Iako mi taj automobile nije bio potreban, kupio sam ga kako bi joj pomogao, izašao u susret, jer vozilo nije koristila. Ona je stara i živi sama. Dao sam joj više novca od dogovorene cijene. A, kako je automobil star i kako u je u njega trebalo da se ulaže dosta novca, sa suprugom sam ga pregledao da vidimo što ćemo trebati popraviti. Otvorimo sam gepek, gledao ima li korozije. Kada sam podigao tapacir supruga je vidjela neku kutiju, a ispod kutije koju smo podigli ispala je kuverta. Otvorio sam je, bila je puna novca. Prebrojao sam, ukupno je bilo 3.300 KM. Ni jednog momenta nisam se razmišljao što uraditi, jer tuđi mi hak ne treba – kazao je za Preporod.info Smajić.

Odmah je, dodaje, uzeo telefon i pozvao vlasnicu. No, kako nije uspio stupiti s njom u kontakt pozvao je poznanika preko kojeg je i saznao za njenu situaciju.

– Ispričao sam prijatelju što sam pronašao. On mi je rekao: “Halile ti si to pronašao, radi s tim što hoćeš”. Rekao sam mu da je novac bakin te da je on pokuša nazvati i javi joj što se dogodilo. Ispričao mi je da je njen muž bio bolestan, da su te pare skupljali za dženazu. Kada je preminuo supruga te pare nije mogla naći. Tražila je po kući i na kraju odustala. Halala ih. Sutra dan sam uspio stupiti u kontakt s bakom. Dok smo razgovarali na telefon, plakala je i zahvaljivala. Kada sam sa suprugom otišao uručiti joj novac, ispekla nam je kavu, opet je plakala i zahvaljivala se. Njezina suza, ali i sreća za mene su najveća nagrada – kaže Smajić, te dodaje kako u tuđem nema sreće nikome.

U islamu je strogo zabranjeno bespravno uzurpiranje i uništenje, kako javne, tako i privatne imovine, a ako namjerava pronađenu imovinu uzeti za sebe, taj postupak u islamu je zabranjen.

Vjernik je dužan obznaniti da je pronašao izgubljenu tuđu imovinu na prigodan način. Ako se vlasnik javi i dokaže vlasništvo, treba mu predati imovinu. Ako se vlasnik ne javi, imovinu treba podijeliti u njegovo ime siromasima, piše Preporod.info

www.tomislavnews.com