BiH PolitikaBosna i HercegovinaTG Politika

IZVJEŠĆE sa sjednice Doma naroda Parlamenta F B i H: Federacija BiH dobila ravnopravniji sustav raspodjele prihoda

Nakon što je izmjene zakona potvrdio Dom naroda Parlamenta F BiH Federacija BiH dobila ravnopravniji sustav raspodjele prihoda

S 41 glasom „za“, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je na redovitoj sjednici kojom je predsjedao Tomislav Martinović usvojio izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH. Suština izmjena zakona čiji su predlagatelji Ivo Tadić, Slađan Ilić i Jasmin Duvnjak, predsjednici Klubova hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda je u smanjenju prihoda Sarajevskoj županiji s dva na 1,5 uz obvezu smanjenja za 0,1 posto u svakoj idućoj fiskalnoj godini do pondera 1,3. Glavni argument izaslanika koji su digli ruku za izmjene navedenog zakona bio je osigurati pravedniju raspodjelu koja će omogućiti ravnomjeran razvoj Federacije BiH.

Pored devet županija, više novca slit će se i u proračune jedinica lokalne samouprave, općina i gradova koji procentualno najviše izdvajaju za kapitalne projekte, istaknuto je prilikom rasprave. Trenutačno važeći Zakon o pripadnosti javnih prihoda donesen je 2006. godine. U međuvremenu su upućene brojne inicijative prema Vladi Federacije BiH za donošenjem novog i pravednijeg zakonskog rješenja. Dok se to ne dogodi u Parlamentu Federacije BiH stvoreni su uvjeti za stupanje na snagu izmjena zakona koji je na snazi bio skoro 16 godina.

U nastavku zasjedanja Dom naroda usvojio je i nekoliko prijedloga zakona o gradovima kojim su novim gradovima u Federaciji BiH postali: Konjic, Stolac, Zavidovići, Orašje, Bosanska Krupa i Lukavac. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, zaključkom Doma naroda, na prijedlog Zakonodavno- pravnog povjerenstva nakon uočene proceduralne pogreške vraćen je Vladi Federacije BiH radi otklanjanja iste, kako bi se u najkraćem roku mogao ponovno naći u parlamentarnoj proceduri radi razmatranja i usvajanja, priopćeno je iz Doma naroda Parlamenata B i H.

www.tomislavnews.com