Bosna i HercegovinaHrvatskaTG Politika

INICIJATIVA Hrvatske o Bosni i Hercegovini na Vijeću za vanjske poslove EU

Dans sam na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a predstavio zajedničku inicijativu šest zemalja članica EU – Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Cipra – o Bosni i Hercegovini koju je pokrenula Hrvatska.
Moramo pomoći Bosni i Hercegovini da ostvari političku i institucionalnu stabilnost, što je ključno za njezin europski put.
U dokumentu ističemo da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a, da je članstvo te zemlje u EU-u i prioritet i težnja, a da bi se to ostvarilo potrebna je sveobuhvatna transformacija cijelog društva.
Jedan od prvih ciljeva na tom putu je stjecanje statusa kandidatkinje za članstvo u EU. Samo uz čvrsto sidrenje za europske vrijednosti i standarde građanskih i političkih prava sva tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana, država može ojačati svoju stabilnost i napredovati. Da bi se to ostvarilo, ključne reforme, uključujući reformu izbornog zakona, trebaju biti usvojene bez daljnjih odgađanja i prije općih izbora 2022. godine.
Želimo da Bosna i Hercegovina napravi odlučujući i održivi korak prema političkoj stabilnosti, funkcionalnom tržišnom gospodarstvu i blagostanju svih njezinih građana.
BiH također treba provesti ekonomske reforme te raditi na učinkovitoj sigurnosnoj politici prema nelegalnim migracijama, napisao je jučer na svom FB profilu ministar VEP Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

www.tomislavnews.com