BiH Politika

Inicijativa OO HDZ BiH Bihać – Ante Gotovina počasni građanin Bihaća

U povodu Dana općine Bihać koji se obilježava 26. veljače 2013.godine OO HDZ BiH Bihać uputio je prijedlog Povjerenstvu za odlikovanja i općinska priznanja općine Bihać a time i OV Bihać da se za počasnog građanina Bihaća proglasi general Ante Gotovina.

 

Potporu ovoj inicijativi HDZ BiH dala je i Koordinacija braniteljskih udruga HVO USŽ koju čine Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja HVOI USŽ, Udruga nositelja najvišeg ratnog odličja HVO “Red hrvatski trolist” USŽ, Udruga veterana i dragovoljaca HVO HB USŽ i Udruga oboljelih pripadnika HVO USŽ “Jednakost”.

Pored svih zasluga koje je general Ante Gotovina dao tijekom Domovinskoga rata , za oslobađanje i vraćanje u ustavno-pravni poredak okupiranih prostora Republike Hrvatske, general Gotovina Je kao zapovjednik združenih snaga HVO i HV dao nemjerljiv doprinos deblokadi nekadašnjeg Bihaćkog okruga danas Unsko sanske županije.

Zahvaljujući akciji “Oluja” Bihać je kao zaštićena zona UN-a 1995.godine izbjegla sudbinu drugih zaštićenih zona kao što je Srebrenica i nakon 1201 dana potpune blokade i izolacije od strane srpskih vojnih snaga deblokiran. O značaju i ulozi generala Gotovine u oslobađanju Bihaća u kolovozu 1995.godine svjedoči i izjava generala Atifa Dudakovića, zapovjednika 5.korpusa A BiH koji je izjavio : Naime, bez operacije Oluja Bihać se ne bi mogao osloboditi iznutra. Osim toga,podsjetio bih na činjenicu da je dvadeset dana prije Oluje na Bihać krenula gotova sva armada srpske vojske u operaciji mač s ciljem zauzimanja Bihaća. zato bih želio zahvaliti oslobođenim generalima Gotovini i Markaču jer oni su i naši osloboditelji.”

 

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA

BOSNE I HERCEGOVINE

Općinska organizacija HDZ BiH Bihać

Bihać, 23. siječnja 2013.godine

KOMISIJA ZA DODJELU OPĆINSKIH PRIZNANJA

BIHAĆ

n/r predsjednika Komisije

Predmet :Prijedlog kandidata za dodjelu općinskog priznanja Počasni građanin općine Bihać.

Poštovani ,

U ime Općinske organizacije Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Bihać za općinsko priznanje Počasni građanin općine Bihać predlažemo general-pukovnika Antu Gotovinu.

Životopis i obrazloženje

General-pukovnik Ante Gotovina , rođen je 12.listopada 1955.godine u Zadru (Republika Hrvatska). Školovani vojnik koji je vojničke vještine i umijeća stjecao i kao pripadnik legije stranaca 70-tih godina 20.stoljeća, general Gotovina se aktivno uključuje u Domovinski rat 1991.-1995.godine, kao istinski domoljub i borac za slobodu domovine Republike Hrvatske na koju je izvršena agresija od strane tzv.JNA i srpskih paravojnih formacija. Obnašajući visoke zapovjedne dužnosti tijekom Domovinskog rata posebno se ističe u vojno-redarstvenoj akciji HV i MUP RH „Oluja” u kolovozu 1995.godine kada je oslobođen veći dio privremeno okupirane teritorije Republike Hrvatske i vraća u ustavno-pravni poredak ove države. Poseban doprinos general Anet Gotovina daje u vrijeme obnašanja dužnosti zapovjednika HVO Zbornog područja Livno kada je organizirao i obranio općine Livno i Tomislavgrad, te kao zapovjednik združenih snaga HV i HVO u operaciji Maestral.

Zahvaljujući akciji HV i HVO „Zima 94.” u velikoj mjeri je omogućeno zaustavljanje srpske vojne ofanzive na tadašnji Bihaćki okrug danas Unsko sanski kanton, dok je vojno-redarstvenom akcijom „Oluja” definitivno spriječen prodor srpskih vojnih snaga u Bihać (sa svim posljedicama koje bi taj čin izazvao) i konačno deblokiran Bihać nakon 1201 dana opsade i izolacije u ratu koji se vodi 1992.-1995. Godine.

O velikoj ulozi i značaju generala Gotovine u obrani Bihaća i sprječavanju da Bihać kao zaštićena zona UN-a ne doživi sudbinu Srebrenice ili drugih u to vrijeme zaštićenih zona UN-a u BiH najbolje potvrđuje izjava generala Atifa Dudakovića, ratnog zapovjednika 5.korpusa A RBiH povodom oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču od strane Haškog suda kada je rekao :” Naime bez operacije Oluja Bihać se ne bi mogao osloboditi iznutra. Osim toga, posjetio bi na činjenicu da je dvadeset dana prije Oluje na Bihać krenula gotovo sva armada srpske vojske u operaciji Mač s ciljem zauzimanja Bihaća. Zato bi želio zahvaliti ne samo oslobođenim generalima (Anti Gotovini i Mladenu Markaču) nego svim braniteljima koji su omogućili da mi ostanemo na svojim ognjištima.”

Za svoj doprinos general Gotovina je dobio niz odličja između kojih i ona najviša Republike Hrvatske kao što su : Red kneza Domagoja, Red bana Jelačića, Red hrvatskog trolista i Red hrvatskog križa.

Zbog svega navedenog, a na poseban način zbog osobnog doprinosa kao zapovjednika i vojnika koji je sudjelovao i doprinio konačnoj deblokadi i oslobađanju Bihaća i ovog dijela Bosne i Hercegovine , Općinska organizacija HDZ BiH Bihać predlaže general-pukovnika Antu Gotovinu za općinsko priznanje općine Bihać – Počasni građanin općine Bihać.

Predsjednik OO HDZ BiH Bihać

Franjo Jurić,prof.