TG Zanimljivosti

Istražili smo: Čija je ono rdalina od kamiona-mercedesa nedaleko od kongorskog rudnika!

Kamion stoji parkiran  malo podalje od Vardića kuće, na Duvanjskom polju, ispod sela Borčana, gotovo 30-tak godina.

Naš čitatelj Ilija Jurčević uputio nam je sliku kamiona i pitanje: čiji je ovo kamion? Dali smo si truda i istražili čiji je, doista, taj kamion ili rdalina-olupina od mercedesovog  kamiona? Tko god je išao preko Duvanjskog polja put Borčana, Kongore ili nekog drugog sela ispod Vrana jamačno je vidio taj , nekada plavi, a sada hrđa-plavi, kamion. Godinama je na istom mjestu, propada, hrđa,  gume ima-nema,  raspada se. A prije četrdesetak godina bi je to ljepotan, kamion na kojemu su vlasniku mnogi pozavidjeli. Mercedesov je to  kamion  iz serije 16-24, proizveden 1970/71. Godine, a  u duvanjski kraj stigao je pet šest godina kasnije.

{gallery}mercedes_kipper{/gallery}

Tih godina u Duvnu  su bila takva dva kamiona! I ne samo u Duvnu, nego na širem prostoru, danas bismo rekli u Hercegbosanskoj županiji. Tada ponosni vlasnik  tog  lijepog kamiona bio je Mijo Matić-Mijušić , ali ne onaj poduzetnik iz Njemačke, nego njegov stričević. Dakle, Mijo je nekoliko godina bio prijevoznik u Duvnu, a potom ostavio kamion i otišao na rad u Švicarsku.  Ubrzo je kupio kuću u Velikoj Gorici, gdje i sada živi s obitelji. U Borčanima nema bližeg roda, ali jednom ili dva puta dođe u Tomislavgrad, za Veliku Gospu obvezno, o kamionu i njegovom vlasniku ispričao nam je Jozo Sliško iz Kongore, nekada i sam autoprijevoznik. Kamion je za to vrijeme propadao, djeca se igrala u njemu, psi lutalice nekada našle spas od kiše i studeni, a i nekim drugima je ponekada služio  za neke druge potrebe.

Sreća je da kamion ne zna pričati! Ali ga nije lipo ni vidjeti tako starog i nemoćnog i još pokraj puta! Ima li netko zaljubljenik u stare kamione pa da ga malo uredi i dotjera, osposobi za vožnju, pa da bude old-timer? Ako nema, pa gdje su oni što skupljaju željezo, može li se išta vrijedno pronaći na ovoj „mečki“, kako napisa naš čitatelj Ilija,, samo da se skloni od pogleda putnika namjernika? Da nam ne narušava prekrasnu sliku Duvanjskog polja , možda bi i komunalci mogli odraditi posao?  Možda se, još uvijek vlasnik , Mijo Mijušić uskoro javi i predloži neko pametno rješenje?

www.tomislavnews.com