HBŽ Politika

ISTRAŽIVANJE: U HBŽ u tri mjeseca bez posla ostalo 669 radnika/ca, a novčanu naknadu ostvarilo 1256 osoba

U Hercegbosanskoj županiji prema informacijama Ministarstva gospodarstva  HBŽ  i Zavoda za zapošljavanje HBŽ za mjesece  ožujak, travanj i svibanj bez posla je ostalo ukupno 669 radnika/ca, a pravo na novčanu naknadu u navedenom periodu ostvarile su 1.256 osobe.

U popunjenim rubrikama za mjesece mart, april i maj, naveden je ukupan broj osoba koje su se prijavile na Zavod, te ukupan broj osoba koje su ostvarile pravo na novčanu naknadu.


Što se tiče oblasti koje su najviše pogođene COVID-om radi se o ugostiteljstvu i turizmu, te o kladionicama.
Članovi sindikata djelatnika MUP-a u HBŽ su se u navedena tri mjeseca susreli s prije svega nedostatkom zaštitne opreme (maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju ruku i prostorija). Spomenuti problem je riješen na način da su se sindikalni povjerenici angažirali u pronalasku donatora zaštitne opreme, te smo na taj način uspjeli prebroditi navedeni period po pitanju zaštitne opreme. Vlada HBŽ je kao mjere za ublažavanje posljedica COVID-a donijela određene mjere u smislu oslobađanja pojedinih nameta za privrednike, a također, u suradnji sa EU raspisala natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima. Ministarstvo gospodarstva je donijelo konkretan program pomoći privredi HBŽ, međutim Vlada ga s današnjim danom nije usvojila tako da je isti na čekanju.

Još jedan vid pomoći  gospodarstvu HBŽ je projekt koji je dogovoren u suradnji sa Slovenijom, ali ni ovaj projekt nije potpisan i odobren od strane Vlade HBŽ, tako da je odluka o implementaciji još na čekanju. Ostale mjere su donošene na općinskom nivou i zavisile su od ekonomske razvijenosti svake općine pojedinačno, a ogledale su se u direktnoj novčanoj pomoći privrednim subjektima na njihovom području. Od svih općina, s današnjim danom konkretnu pomoć su dale općine Livno i Tomislavgrad, dok je Drvar u procesu odabira korisnika pomoći. Dosadašnje mjere su se pokazale kao nedovoljne, a iz gore navedenog se da primijetiti kako je veliki problem u ublažavanju posljedica COVID-a neažurnost vlasti (najvjerojatniji razlog za to je neformiranje Vlade HBŽ, te politička previranja između predstavnika stranaka koje čine postojeću Vladu u tehničkom mandatu).

Preporuke za SINDIKAT: Aktivnije se uključiti u proces donošenja mjera za ublažavanje posljedica COVID-a, s posebnim osvrtom na zaštitu prava radnika.

Preporuke za RADNIKE: Uključivanje u rad sindikata, te formiranje sindikata u poduzećima u kojima ne postoji sindikalno organiziranje.

Preporuke za VLAST: Poduzeti sve neophodne mjere kako bi se spriječila zlouporaba postojećeg stanja u smislu javnih nabavki, odnosno uvesti nultu toleranciju na korupcijske  radnje. Zatim napraviti program ušteda na onim stavkama proračuna koje nisu bitne, dok se u javnu potrošnju ne bi smjelo dirati (smanjenje plaća).

SINDIKALNE ORGANIZACIJE KOJE DJELUJU NA PODRUČJU HBŽ:

Sindikat djelatnika MUP- u HBŽ

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Hercegbosanske županije

Sindikat liječnika HBŽ

Sindikat medicinskih sestara i tehničara HBŽ

Sindikat pomoćnog osoblja zdravstva HBŽ
Sindikat srednjeg obrazovanja HBŽ

U HBŽ u privatnom sektoru ne postoje sindikalne organizacije. Istraživanje za HBŽ izradio je član Mobilnog tima Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava Marko Žižić u suradnji s Centrom za građansku suradnju Livno, priopćeno je iz CGS

www.tomislavnews.com