HBŽ Vijesti

Izvanredna sjednica Skupštine HBŽ-bez konkretnih zaključaka?!

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Skupštine Hercegbosanske županije u  Tomislavgradu jedina točka dnevnog reda bilo je stanje u gospodarstvu i prijedlog mjera za njegovo poboljšanje. 

O stanju u gospodarstvu izvještaj je podnio predsjednik Skupštine Stipe Pelivan. Po njegovim riječima, broj registriranih pravnih osoba u 2012. godini manji je za 8,3 nego u 2011. godini, a od ukupnog broja registriranih pravnih osoba u Federaciji BiH, u Hercegbosasnkoj županiji ima ih svega 3,9 posto.   

I broj obrtnika na području HBŽ-a manji je u 2012. za 1,4 posto nego u 2011. godini. 

Po procjeni Federalnog zavoda za programiranje razvoja, u 2011. godini bruto domaći proizvod po glavi stanovnika u FBiH iznosi 6 820 maraka, au HBŽ-u 4 991 marka ili 73,2 posto od prosjeka Federacije.

I broj zaposlenih osoba u 2012. manji je za 1,5 posto nego u 2011. godini. 

“Proizvodni sektor ima najvišu stopu gubitka radnih mjesta zbog posljedica globalne gospodarske krize, koja se osjetila već u 2007. godini i nastavljena je do danas”, kazao je Pelivan.

“Od ukupnog broja zaposlenih u HBŽ-u, na državnu upravu, javna poduzeća, obrazovanje, zdravstvo, financijske institucije itd. otpada  40,25 posto, a na sve ostale sektore manje od 60 posto zaposlenih”, istaknuo je Pelivan.

U vezi s mjerama za oporavak gospodarstva predsjednik Skupštine naveo je smanjenje procedure pri registraciji poduzeća, ubrzavanje dobivanje građevinskih dozvola, smanjenje administrativnih pristojbi do donošenja zakona o investicijama te izradu kvalitetnih programa razvoja u svim oblastima,ovo su neke, spomenute mjere, ali više, kao usput, bez konkretnog zaključka: tko će ih i u kojem roku provesti?!

Fena/TN