TG Kultura/Zabava

IZVJEŠĆE O osnivanju HKZ Tomislavgrad – Munchen i Promotivnom skupu

Ekskluzivno iz Muenchena za www.tomislavnews.com piše Jozo Sladoja

Duvanjska zajednica u Muenchenu pod imenom Zavičajni klub Tomislavgrad – Muenchen,bila je utemeljena davnoga 10.svibnja 1991.godine, u samim počecima Domovinskoga rata i agresije na hrvatske gradove i sela. Duvnjaci su u tom nepravednom ratu odlučili da se moraju organizirati. Nisu se tada tražili samo stručnjaci, intelektualci, nego je bauštelski, gastarbajterski teško zarađeni kruh u znoju i žuljevitih ruku trebalo dijeliti sa svim Hrvatima od Vukovara do Dubrovnika.
Za kratko vrijeme Zavičajni klub  postao je glavni krizni stožer i koordinator svih raseljenih Hrvata Duvnjaka diljem svijeta, od Australije do obe Amerike.
Po svršetku rata Zavičajni klub je prestao djelovati. Mnogi su bili preumorni, mnogi se vratili u rodni zavičaj, a neki pak, po Božjoj volji, prijeđoše na onaj svijet. Što god netko rekao, bili su to junaci.

Nakon dugih dvadesetak ljeta mlađi naraštaji, uz pomoć starijih, iznesoše inicijativu ponovnog osnivanja Zajednice Duvnjaka.
Putem nekoliko sastanaka prošle 2012. Godine, pronalazila su se rješenja o načinu funkcioniranja Zajednice. O njenim cilju, planu i programu.
Konačno, 27.sječnja 2013. došlo je do formiranja Predsjedništva zajednice Duvnjaka pod imenom Hrvatska kulturna zajednica Tomislavgrad – Muenchen. Sve mladi ljudi puni energije i volje primiše na sebe dragovoljno tako veliku i zahtjevnu odgovornost.
Za predsjednika izabran je Stipan Klarić, dopredsjednika Ivan Milić, tajnika Ivan Radoš, rizničare Marijan Milić i Ivan Grgić, te članove Predsjedništva: Željko Jurič i Petar Radoš.

Nakon toga zaključeno je da prvi Promotivni skup ili krštenje bude upriličeno u nedjelju, 10.ožujka, 2013. godine. Promotivni skup je pripreman po točno protokolarnim načelima, discipline reda i redoslijeda programa.
                                
Promidžbeni nedjeljni skup-izvješće                                                                      

Nedjelja, 10.ožujka , 2013. Godine. U Kapeli blaženog Alojzija Stepinca, Hrvatske katoličke misije Muenchen, upriličen je Promotivni skup novoosnovane zajednice Duvnjaka :Hrvatska kulturna zajednica Tomislavgrad – Muenchen.
Gosti iz domovine počastiše nas svojim dolaskom: Ivan Vukadin – načelnik općine Tomislavgrad, Petar Galić – ministar u vladi Hercegbosanske županije, Robert Bagarić – vijećnik Općinskog vijeća Tomislavgrada, te fra Gabrijel Mioč – dekan Duvanjskog dekanata. Nazočan je bio i Ante Bagarić –
konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatska.
Prepuna Kapela bila je ispunjena divnim naraštajima mladog i starijeg duvanjskog puka. Mladi u narodnim nošnjama,  te hrvatskim duvanjskim simbolima kojima su ukrasili binu. Pored naših civilnih i crkvenih vlasti, važno je napomenuti ime domaćina, voditelja Hrvatske katoličke misije Muenchen
fra Borisa Čarića, te mnoge zastupnike  Hrvatskih udruga grada Muenchena i Bavarske.

Mlada voditeljica , gospođica Marija Stanić otvorila je skup , te nakon intoniranja Hrvatske himne i minutom šutnje pozdravila sve nazočne, nakon čega je pozvala fra Borisa da se obrati s par riječi svom duvanjskom vjerničkom puku i podijeli svoj svećenički blagoslov ovomu skupu.
Nakon fra Borisa skupu se obratio dekan Duvanjskog dekanata fra Gabrijel Mioč, koji je prije skupa predvodio i nedjeljna Sveta misna slavlja u baroknoj velebnoj Muenchenskoj crkvi St. Michael i  velebnoj gotičkoj crkvi St. Paul.
Nakon fra Gabrijela, predstavljeni su svi članovi Predsjedništva Zajednice, te  riječi dobrodošlice i kraće obraćanje skupu predsjednika, tajnika i rizničara.
Predsjednik Stipan Klarić je  jezgrovito i kratko izložio o potrebama osnivanja zajednice Duvnjaka, o cilju, planu i programu, tako da bi mi Duvnjaci bili uvijek trezveni i svjesni, tko smo i kome pripadamo, te čijih smo korijena. Ponositi plemenitim nasljeđem katoličke vjere i njenih pastira,
bili prepoznatljivi u ovom globalizacijskom i bezobzirnom svjetskom poretku.

Tajničko izvješće Ivana Radoša je također bilo konkretno i savršeno. Kako i na koji način organizirati grupe i djelatnosti s kojima bi se Zajednica zanimala: od športa,  folklorističkog plesa, glazbe i pjesme, dramskog i likovnog umijeća, te rukotvorine kao jednog važnog načina stvaralaštva.

Rizničar Ivan Grgić je govorio o načinu financiranja Zajednice kroz nekoliko oblika: članskim pristupom i članarinama, donacijama i dobrovoljnim prilozima.
Nakon predstavljanja i izlaganje, uslijedila je kratka stanka, a nakon stanke Skupu su se obratili gosti iz domovine.
Svi gosti su , kao jedan, bili oduševljeni u prvom redu visokom kvalitetom organizacijske pripremljenosti, te izrazili zahvalnost što su pozvani na ovaj promidžbeni skup. Obećali su potporu ovoj Zajednici i svim njezinim članovima, u svim kulturnim djelatnostima koje budu poduzimali na svim razinama.

NAPOMENA: Jutros smo objavili fotografije s Promotivnog skupa!