TG Kultura/Zabava

JAKOV KRIŠTO: Nije dobro! Čisti podbačaj!

Sve je splasnulo. Život se vratio u svoj usporeni ritam, a grad svojim ritualnim navikama i ustaljenom redoslijedu izlazaka.

Ispijanje kava je rjeđe, a možda zbog tog su i s većim guštom.
Silan vjetar i dolazak kiše kao da je označio kraj jedne ere i šušura, a najavio dolazak čamotinje i anemičnog života kojem će uskoro trebati jedna dobra financijska infuzija.
Čim vidite da Prodajni centri već najavljuju akcije za školsku opremu…znajte, jesen je tu. Uskoro će biti i akcije na alkoholni ocat “Kisko” 5/1 što će opet biti najava još dublje jeseni.
 “Gazdurine” zbrajaju utržak:
“Nije dobro, podbačaj!! Čisti podbačaj!! Ne znam kako dalje…ovako više ne ide.
Prošla sezona je bila bolja!” , reče jedan od “gazdurina” koji su ovrli više eura nego svi kombajni u duvanjskom polju.
” Ali više smo imali prihoda skoro za 50% nego lani, pogledaj?”, reče mu sin stidljivo.
“Ma daj, bogati ćaćina, ne lupetaj! Pojma nemaš! Pogledaj samo koliko je lani bilo gorivo pa onda pričaj”, reče ovaj ljutito.
“Lani je bilo 3, 61” , reče sin.
“3,61…3,61…a vidiš li ti da je Mercdesu već četvrta godina…onom tvom peta ..i neš više ono vozat kad položiš…onog džipa neću ni spominjati…a materino je opet priča za sebe!
Troškovi su to, a oni naši radnici su išli po 3-4 dana na more. Tu nešto smrdi. Treba diliti otkaze…ima i pošteni radnika!”
Mali samo slegnu ramenima.
Nisu zadovoljni ni neki što su se vratili na Zapad. Jedan od njih mi reče prekjučer:
“Digli ste cijene u ovoj vukojebini ko da ste ,bogati, Stradun! Divljački vozite, parkirate di oćete, šalteruše sve na odmoru, kafići rade dokle im volja…niti vi imate države, ni vlasti , ni načelnika…ništa!”
“Čuj to! Što bi trebao načelnik, zagrnut se onom rutom ko Clint Eastwooda pa upasti u salon(kafić), izrašetati kradljivce stoke(ove što pogrešno parkiraju) ,a šalteruše privesti pravdi zbog neregularnih odmora jer si ti tu?” , velim mu ja u šali.
Vidio sam, šala mu nije sjela…a i meni vrag ne da šutiti.
Piše : Jakov Krišto
www.tomislavnews.com