TG Politika

JAKOV KRIŠTO : Osjeti se miris baruta, probude se sjećanja na teško ratno vrijeme…

Vraćaju se slike, bude se sjećanja, sve neodoljivo podsjeća na naš Domovinski rat.
Još jedno bratstvo ukoričeno u eksplozije i olovo. Vojničke cokule koje slave smrt!
Tko je jednom prošao strahote rata taj brzo osjeti njegovu blizinu, brzo namiriše barut…a barut itekako miriše, samo što je sada u većem pakiranju i puno razorniji!
Taman kad pomisliš da smo dosegli jednu višu razinu civilizacije….pljuska! Mi smo obični sisavci koji za sebe volimo reći da smo inteligentna bića…ali daleko smo mi od inteligencije. Prije bih rekao da smo obični predatori koji slave Smrt umjesto Života!
Sjećam se kako smo i mi na borbenim položajima krišom osluškivati radio, vjerovali u još jedno potpisano primirje, kojekakve pregovore, dogovore, sankcije, embarga, prijetnje… Zapada.  Sjećam se tih nekih likova tipa Cyrus Vence, Lord Carington, Boutros Ghali, Madeleine Albright ,Bill Clinton….sastanče, zasjedaju, potpisuju, usuglašavaju, dogovaraju….još malo, još malo i tako četiri duge ratne godine, a narod je krvario! Postajali smo zemlja grobova. O Bože, kako smo bili naivni!
Ukrajinci također imaju svoje Ursule, Scholza, Stoltenberga, Bidene i ostale fosilizirane starce koji će voditi beskonačne pregovore dok narod bespomoćno stenje pod teretom nesreće koja ga je zadesila!
Ubijaju djecu, nestaje cijela jedna mladost, zatire se starost…izbjegličke kolone, ucviljene majke…a oni osvjetljavaju spomenike i zgrade u ukrajinske boje kao znak potpore. Slaba je to utjeha!!
Uskoro će njihova smrt za Zapad postati samo statistički podatak lišen svake emocije(kao i kod nas dok je rat trajao).
I Ukrajina će imati svoje heroje i kukavice, svoje profitere i dezertere, mučenike i patnike!
Je li se sve ovo moglo izbjeći?
Ništa ne može opravdati rusku invaziju, ali dojma sam da i Zapad snosi veliku krivicu svojim nerazumijevanjem problematike i zakašnjelom reakcijom.
Nije Putin Milošević, ne možete ga tak tako ignorirati. Nije Rusija Srbija! Napustiti sjednicu Vijeća kad za govornicu izlazi Lavrov…krajnje je neozbiljno i drsko…kakvu poruku odašiljete?!
To je pljuska svim pregovorima!
Na žalost, Zapad nema pravog lidera(barem ga ja ne vidim), onog pravog državnika tipa Čerčil! Sve su ovo briselske potrčke, obični birokrati koji su ispuzali iz ureda, sitni političari koji nisu znali prepoznati trenutak. Zato Zapadu fali jedan pravi državnik koji bi na vrijeme detektirao svu ozbiljnost situacije. Bojim se da je već prekasno, a potajno se nadam u zrnce razuma i da se sve ovo ludilo neće pretočiti na cijeli Svijet!
Einstein je jednom zapisao: “Rat se sastoji u tome da se ljudi, mada jedni druge ne poznaju, međusobno ubijaju na zapovijed ljudi koji se vrlo dobro poznaju, a uzajamno se ne ubijaju”.

Jakov Krišto

www.tomislavnews.com/Foto ilustracija