TG Kultura/Zabava

JAKOV KRIŠTO : Pranje bez namakanja

PRANJE BEZ NAMAKANJA
Trgovci su nas ubacili u svoju mašinu i vrte na centrifugi do besvijesti! Ne daju nam ni trenutka predaha.
Nisu čestito pustili ni da prođu Svi sveti i Dušni dan, a već su navalili s novom ponudom:
“Ajmo ekipa, sklanjajte te nadgrobne lampione, cvjetne aranžmane, i razvucite te svoje tugaljive face u osmijeh jer dolaze najsretnije razdoblje za našeg čovika …a to je svinjokolja!!
Dakle, unosite svinjske polovice, pečenice, slaninice, suha rebra i šunkice!” – reče poslovođa razdragano.
A narod ko narod, čim su vidjeli reklamu, pohrliše!
Kao pravi predatori šunjaju se oko rashladnih vitrina s mesom kao lavovi oko pojilišta u Serengetiju vrebajući Thompsonove gazele!
I ovdje se znalo dogoditi da stariji i iskusniji lavovi potjeraju s pojilišta one mlađe.
Često ste mogli vidjeti ljude kako prelaze preko parkinga sa svinjskom polovicom prebačenom preko ramena kao Conan Barbarin!
Dok su još blagajnicama masni pultovi i ruke, stiže nova direktiva:
“Ajmo, ajmo…Božić je pred vratima! Unosite jelke, kuglice, jaslice, svjećice, Svetog Nikolu, Djeda Božićnjaka, Djeda Mraza, Orašara i Polarnog medvjeda. Nek sve blješti i šljašti!”, opet će poslovođa.
Ne znam ni sam kako su nam Orašara uspjeli podvaliti kao tradiciju, ali dobro…vjerojatno bi se iznenadio i sam Pjotr Iljič Čajkovski.
Lani sam sreo starog susjeda u kupovini i veli:
“Evo kupio sam ovog “zubonjicu” unucima, njega nekako najviše begenišu”, reče stari pokazujući mi Orašara.
“A znaš li ti ko je taj zubonjica?”, upitam ga.
“Ma nemam pojma…ko je?”, reče stari.
“To ti je lik iz baletne bajke Pjotra Iljiča Čajkovskog” , velim mu ja.
“Ma booogati, je li to neki Srbin?”
“Nije već Rus”, odgovorim.
“Ihhh …još gore!”, i odmah nastavi:
” Je li balet ono kad muškarci obuku ženske štrampice pa im se sve uslika i onda skakuću okolo naginjući paderluku, a ženskice ravne ko daska i ne znaš koja im je strana naoposum?”
“A tako nekako”, velim mu ja kroz smiješak.
“E da sam znao ne bi ga kupovo!”, reče stari.
Ove godine je, kažu, u ovo Božićno vrijeme, popularan Polarni medvjed! Ajde dobro, Polarni medvjed je već nekako ustaljen u našim krajevima i tradiciji, je l’ da?
Sjećam se da smo kao djeca išli na nabujali Ostrožac postavljati zamke za Carske Pingvine, a onda bi vidjeli kako se s Jelovca spuštaju Polarni medvjedi u lov na tuljane! Mi bi se djeca razbježali ne znajući da su to ljupke i dražesne bijele životinjice stvorene za Božić!
Sigurno se i vi stariji toga sjećate?
A evo vidite, Svetog Nikole se ne sjećam.
On nije hodao u moje vrijeme i nije donosio darove, tako da se mi djeca i nismo morali praviti mutavi kao ova današnja djeca koja, kao tobože, vjeruju da postoji ( pametna su današnja djeca kad im to ide u prilog).
Sjećam se i Djeda Mraza koji dosta sliči Djedu Božićnjaku. Neki misli da je to ista osoba, ali griješe! To su dvije sasvim različite osobe.
Djed Božićnjak je prava Hrvatina i katolik i dolazi obavezno za Božić kao što i sama riječ kaže . Samo za Božić!!
Djed Mraza ne možete vidjeti oko Božića jer on dolazi isključivo za Novu godinu i tada usrećuje Bošnjake i ostale nacionalnosti!
Neki tvrde da je Djed Mraz komunjara i da mu je neke godine baš na Silvestrovo ispala crvena knjižica na Perkanovom guvnu!
Stvarno ne znam, nemam pojma….a ko će svitu virovati!
Uglavnom, trgovci nas vrte na centrifugi i peru bez namakanja! Do kraja prosinca će nas posušiti i dignuti na vjetar da se izluftamo.
U siječnju će nas( zbog financijske nemoći) pustiti na miru. Ali u veljači će već početi iznositi nekakve zečine, piliće, suhe granurine okićene jajima, dimljene šunke, farbe za jaja…ta Uskrs je! Možda bude popularna i još neka živina kao što je ostao popularan Polarni medvjed za Božić!
Šta znaš.. možda postane popularno Nilsko mladunče jer i ono bi moglo ući u našu tradiciju, zašto ne…ta znate da je najveće prirodno stanište ovih ljupkih životinjica u delti rijeke Šujice.

www.tomislavnews.com