TG Kultura/Zabava

JAKOV KRIŠTO: Sve je leglo na svoje mjesto

SVE JE LEGLO NA SVOJE MJESTO

Sve je leglo na svoje mjesto i život se vratio u svoju kolotečinu.
Već je i jedan tjedan nastave iza nas.
U prvom tjednu učenici su u klupama sjedili kao preparirani, a ovaj tjedan već pokazuju znakove života.
Čak su mnogi od njih i uspjeli pronaći olovku koja može pisati.
Prvašići su nakon početne euforije i onog radosnog iščekivanja već splasnuli.
Mnoge majke kleče kraj kreveta i obasipaju ih raznim obećanjima ne bi li ih nekako namamile i izvukle iz udobnog ležaja. Djeca su shvatila da su jutra bezobrazna i da dolaze prebrzo, a da su neka znanja u životu nepotrebna.
Lijepo i toplo vrijeme je i prosvjetnim djelatnicama išlo na ruku.
Mogle su pokazati svoj preplanuli ten, a znate da je preplanulost po definiciji jednaka umnošku provedenih dana na moru koji uveliko ovise o promjenjivoj varijabli koja se zove- status.
Mogle su pokazati i jedna drugoj (a bogme i ostalima) cijelu reviju cvjetnih haljina na kojoj bi im pozavidjela i sama Zara.
Za razliku od njih, općinarke, čini mi se, više preferiraju strikane haljine i nešto višu petu.
Čista suprotnost su njihove muške kolege…oni su gotovo kao uniformirani! Jednostavni i slični….crne cipele (eventualno crne Rebook patike popularnije pod nazivom “duvanjke”), džins hlače (eventualno crne na peglu), crna ili tamno-plava majica, bijela košulja i to je to.
Dakle, prosvjetari su se vratili u svoje klupe za razliku od političara koji, čini mi se, nisu još- što i nije tako loše. Mučno je slušati jalove rasprave o uvijek istim temama koje nepripremljeno servira oporba, a vladajući ih ignoriraju bez imalo empatije.
Nadam se da će barem biti suglasni oko izbora predsjednika Turističke zajednice, jer znate koliko mi ovisimo o turizmu. Važan je to resor.
Treba mudro upravljati sa svim tim smještajnim kapacitetima, s hotelijerima, s gastro ponudama, s uvozom radne snage. Treba zaustaviti divlju apartmanizaciju.
Treba organizirati sve te raftinige na divljoj rijeci Šujici koja sve više privlači strance.
Pa sva ta skijališta, izletišta….a da ne spominjem Buško jezero koje po prihodima stoji uz bok Balatonskom.
Zato iščekujem mudar i pametan izbor.
I znate što sam još primijetio? Ove godine(hvala Bogu i da kucnem u drvo) nema požara! Ne znam što je u pitanju?
Jesu li šetači s kevama koji obožavaju visoko raslinje napokon došli svijesti ili je došla samo jedna loša serija kineskih upaljača koja ih je u datom trenu iznevjerila…evo ne znam.
Piše: Jakov Krišto
www.tomislavnews.com