Bosna i HercegovinaKolumneTG Politika

KOMENTAR: O požarima, gasiteljima, političarima, zahvalama i nagradama!

Ovo sam, uistinu, morala napisati, a čekala sam sedam dana da se javno oglasi netko od političara, od općinske do federalne razine, netko iz vlasti, da zahvali gasiteljima i na Čvrsnici, ali i na drugim mjestima i krajevima u B i H, gdje vlada vatrena stihija i da zahvali gasiteljima?!

I ne samo zahvali, neko  predloži na nekoj razini, u nekoj vladi, a ima ih na pasje priskakala, novčanu nagradu svakome od gasitelja, a kojima to nije profesionalna obveza, a čak da i jest, zaslužuju javnu pohvalu!

Nevjerojatno je kako se političari i oni koji raspoređuju proračunska sredstva ( dakle, sredstva svih poreznih obveznika) brzo i lako dogovore o povećanju svojih primanja (kakvih plaća, plaće treba zaraditi!), o  novčanoj naknadi za godišnji odmor (regres), novčanoj naknadi za toli obrok, za ovo, za ono…čak sazivaju i hitne sjednice po ovoj pripeci jer im se žuri na godišnji odmor. A od čega odmor – to samo oni znaju!

I dok će tako mnogi od njih, mislimo da vlastodršce u B i H, a znate da ih ima deset puta više nego što treba, nego što bi bilo normalno, požuriti na bankomate podignuti sve moguće naknada i sa svojim obiteljima otputovati negdje na more, na plaže, dobiti bakrenu boju  pa se pokazati susjedima i prijateljima na povratku s odmora, mnogi koji ih vide u sebi će pomisliti za mnoge od njih da jest, baš mu pristaje “crni obraz”. Naravno, to ne smiju reći, jer “tko zna kad mi može zatrebati, a on je u vlasti?!”.

Htjedoh reći, dok će ti i takvi političari crniti na morskim plažama, gasitelji će dobro pocrniti i znoj liti obuzdavajući požare i izlažući se opasnosti, a mnogi od njih su dobrovoljci, ali ljubav prema šumi, planini, selu, gradu, polju, ljubav prema čovjeku i prirodi jača je od pomisli na moguću opasnost. Gdje li su sada svi ti direktori, ravnatelji, članovi upravnog vijeća, nadzornog odbora…Parka prirode Blidinje,  premijeri , predsjednici županijskih vlada, ministarstava turizma, turističkih zajednica, zaštite okoliša…ima toga na proračunima mnogo, ali nisam vidjela da su se javno oglasili, da ih briga što gori Park prirode? Još nedavno kada su se dijelile fotelje i funkcije u Parku prirode svi su “skakali ko pivci” da njima to pripada, njihovim  strankama, a ne oglasi se ni jedna o požarima?! Vidi sada jada, ni da izdaju kakvo priopćenje, da se čuje i njihov glas, ali – tko zna na kojem su moru?! Možde i jesu, ali ne vidjeh niti čuh, teško je u gužvi i dimu sve pratiti!

Svakodnevno pratimo i objavljujemo tekstove, vijesti, fotografije, videa koji nam stižu s terena, a u dva navrata smo se, bez obzira na narušeno zdravlje, i samo “zaletili” na Blidinje, nismo mogli mirno sjediti doma, iako nismo pomogli u gašenju, morali smo barem biti blizu i vidjeti s koliko ljubavi, snage, na velikoj žezi, te osobe gase požar, spašavaju šumu na Čvrsnici, spašavaju pluća Hercegovine.  Vjerujemo da je tako i na drugim mjestima gdje požar hara.

Nedavno napisah, a požara još nije bilo, kako je novčana naknada bh političarima za godišnji odmor  isto što i mazanje rebara jalovim kravama, dakle sramota! Ali, tko mari…važno je samo zadovoljiti svoje prohtjeve kada se već može, čestitam!

Mnogi od vas znaju sve ovo što pišem, osjećaju nepravdu na svakom koraku, ali su nemoćni, kao i ova slova, ali sam morala ova napisati, da mi duša i savjet budu mirni!

Pozivam, dakle, vlastodršce, od općine, županije, federacije, države, da sazovu hitan sastanak vijeća, vlade, skupština, domova…i donesu odluku o pohvalama i novčanim naknadama svim gasiteljima ovoljetnog požara, da se isplate dobre dnevnice za težak rad, biti u vatri na ovoj Božjoj vatri kad peče iz neba, a gori na zemlji, kod nogu!

Gledajući ove, uglavnom mlade gasitelje, bez prigodne odjeće i opreme, s kojom energijom se bore s vatrom želeći spasiti svako drvo (kad je riječ o šumovitoj planini) sigurni smo da im nikakva novčana naknada ne pada na pamet, na zahvale i ne misle, pa baš zato, političari, ako ste na odmoru vraćajte se – vi ste na potezu!!!

www.tomislavnews.com/Ljuba Đikić/Foto: PD “Orlova stina”, jučer snimljeno na Čvrsnici