HB ZupanijaTG Politika

KREŠIMIR TABAK: “Problem oko novčanih potpora braniteljskim udrugama u HBŽ uskoro bi trebao biti riješen”

 Uskoro bi se trebao riješiti problem oko isplate novčanih sredstava (potpore ) prema braniteljskim udrugama koje se nalaze na Proračunu Hercegbosanske županije, potvrdio je ravnatelj Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije Krešimir Tabak.
Skupština Hercegbosanske županije svake godine u svom proračunu osigurava sredstva za rad i potporu braniteljskim udrugama u iznosu od 150 tisuća KM.  Bivša ravnateljica Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije Ljilja Kovačević je svih ovih godina iznalazila rješenje uz provedbu međusobnog dogovora i kompromisa među udrugama oko raspodjele novca na način da je devet braniteljskih udruga s prostora županije uvrštena u proračun, te dvije koje su također dobivale određeni vid potpore za obilježavanje svojih obljetnica. Međutim, prerana prošlogodišnja smrt ravnateljice stvorilo je problem u Upravi i osobi koja je imenovana za vršiteljicu dužnosti koja među udrugama nije mogla naći adekvatno rješenje za nastavak takvog rada, te je ovaj problem prolongiran do prije od mjesec dana kada je za novog ravnatelja imenovan Krešimir Tabak iz Tomislavgrada .
Prema riječima predstavnika tih braniteljskih udruga, bilo je obljetnica vezano za Domovinski rat koje su organizirali i na koje su išli, pomagalo se svojim članovima kojima je bila neophodna pomoć kako u liječenju tako i rješavanju pitanja iz domene braniteljsko invalidske zaštite i slično, a novčana sredstva su uglavnom osiguravali svojom i pomoći drugih osoba kao i nekih institucija dok od onih kojima su temeljna zadaća i cilj branitelji, nisu dobili ni jedne konvertibilne marke.
“Čim sam došao na dužnost krenuo sam u rješenje toga pitanja i nakon sastanaka s udrugama, prije više od tri tjedna ,poslao sam program u proceduru na način da je otišao u Ministarstvo financija HBŽ, Ministarstvo pravosuđa i uprave HBŽ, te u Ured za zakonodavstvo Hercegbosanske županije na mišljenje. Dva su mišljenja već stigla, još čekamo jedno, a nakon toga ide Program na Vladu HBŽ”, kazao je Tabak.
Po njegovim riječima, ni deset dana nije prošlo od njegovog imenovanja, a već je riješio problem koji je trajao devet mjeseci.
“Sve udruge koje su bile do sada na proračunu, ostale su, a novci su dodijeljeni na osnovi potreba i ispunjenih programa te ispoštovanih obveza. Ako je netko dobio manje nego do sada, onda je to 10%. Izuzetak je jedna udruga čije su podružnice dobile više”, poručio je Tabak .
www.tomislavnews.com/M.L.