ZAHVALA

LIJEPA USPUTNICA: Što je oduševilo hodočasnike Velikoj Gospi u Seonicu, a ispod Borčana i Omolja

Iako je od Velike Gospe, od Gospojine, koja se posebno svečano proslavlja duvanjskom kraju u Župama Seonica i Prisoje, prošlo četiri dana, nikada nije kasno objaviti lijepu vijest, posebice što je, čini nam se, nova u duvanjskom kraju.

O čemu je riječ? Danas nas je posjetila skupina hodočasnika/hodočasnika  koji su na Veliku Gospu rano ujutro krenuli iz grada i podljubuških sela na hodočašće u Seonicu, kako od davnina katolički vjernici čine.  I u ruksacima, u torbama, ponijeli su vodu, a neki i nešto od hrane.

Išli su cestom, naglašavaju novim asfaltom, a onda od Božića crpke preko polja do  Borčana, pa opet cestom do Seonice.

“Ono što nas je ugodno iznenadilo bili su postavljeni stolovi ispod sela na dva tri mjesta, a puni ića i pića: sokova, kave, vode, keksa, voća,  sendviča, sve lijepo servirano i to u hladovini ili ispod velikog suncobrana. Iz daljine smo mislili da očekuju goste, a kada smo se približili pozvali su nas da sjednemo, odmorimo, osvježimo se, govoreći da su oni to spremili za hodočasnike! Isto je bilo i uz cestu ispod sela Omolja. Možda je tako bilo i prije, ali nama je prvi put da ovo vidimo ispod naših sela i oduševili smo se. A hodočasnici su svraćali, kratko se zadržavali, osvježili , zahvalili i nastavili put.

I ono što nas je još oduševilo kao nikada ranije, cesta i oko ceste, seoski putovi bili su čisti, kuće i okućnice uređene, cvijeće posvuda, nigdje nismo vidjeli smeće, ni limenke uz cestu, ni papire, kako je ranije bivalo. I došli smo ovako javno zahvaliti ovim dragim ljudima koji su dočekivali hodočasnike s osvježenjem. Žao nam je što to nismo  snimili, kasno smo se sjetili, ustvari, nismo se snašli, iznenadili nas lijepom gestom.

Na ovaj način im želimo zahvaliti, oni će se sigurno prepoznati, a ako je netko od njih snimio te usputne stolove s okrjepom za hodočasnike, možda i pošalje fotografije”, u ime hodočasnika  i hodočasnica, uz zahvalu, kratko nam je ispričala jedna od njih.

BAŠ LIJEPO PROČITATI!

www.tomislavnews.com