Bosna i HercegovinaTG ČestitkeTG Kultura/Zabava

FOTO/LIJEPA VIJEST uoči 1. “Dana Petra Miloša”: Fondacija za kinematografiju Sarajevo odobrila 380000,00 KM za snimanje filma “Rodijak Ćipa”

OBJAVLJENA ODLUKA O IZBORU KORISNIKA SREDSTAVA ZA POZICIJE SUFINANCIRANJA FILMSKIH PROJEKATA ZA 2022.GODINU

U  prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo stručni žiri za vrednovanje filmskih projekata i scenarija kojeg su činili Predsjednik Almir Šahinović i članovi Emina Muftić, Milenko Prstojević, Adis Bakrač i Nebojša Bosnić održao maratonsku 11-satnu sjednicu na kojoj je detaljno prošao sve prijavljene filmske projekte i scenarije te donio odluku o izboru korisnika sredstava po natječaju za sufinanciranje proizvodnje filmova za 2022.godinu.
Prema uputama o raspodjeli proračuna od strane Vlade Federacije BiH, a u okviru javnog poziva za podršku za proizvodnju filmskih projekata ove godine Fondacija je alocirala 2.060.000 KM za proizvodnju dugometražnih filmova, 200.000 KM za proizvodnju kratkometražnih filmova svih kategorija, te iznos od 32.000 KM za podršku razvoju dugometražnih projekata.

Članovi žirija sa odgovornima Fondacije za kinematografiju Sarajevo

Ove godine stručni žiri uradio je vrlo detaljnu analizu sa strane produkcijske održivosti te umjetničke vrijednosti svih prijavljenih projekata i scenarija te je donesena odluka o sufinanciranju ukupno 15 dugometražnih filmskih projekata od čega 5 igranih i 10 dokumentarnih filmova te 4 projekta manjinskih koprodukcija i to 3 igrana i jednog dokumentarnog filma. Ukupan iznos alocirane podrške sufinanciranja u ovoj kategoriji iznosi 1.757.665 KM. U kategoriji sufinanciranja kratkometražnog filma podržano je ukupno 7 igranih i dokumentarnih projekata s ukupnim iznosom od 159.000 KM dok je u kategoriji razvoja scenarističke građe i projekata podržano 9 autora i jedno udruženje s ukupnim iznosom od 32.000 KM.
Uvid u tekst Odluke svi korisnici usluga Fondacije za kinematografiju Sarajevo i svi zainteresirani mogu napraviti OVDJE.

Ono što je nama (Duvnjacima) važno u ovoj Odluci o sufinanciranju filmova jest projekt Udruge  građana “Krug” iz Mostara, koja je prijavila projekt dugometražnog filma “Rodijak Ćipa”, po knjigama duvanjskog književnika i novinara Petra Miloša, pokojnog. Redatelj filma je Branko Ištvančić, scenarij po Petrovim knjigama napisao je Dragan Komadina, a Fondacija je za projekt odobrila 380000, 00 KM.

Hvala Bogu da se i to ostvari, jer je scenarij za seriju “Rodijak Ćipa” napisan prije 15-tak godina, a eto sada će biti snimljen film. (lj.đ.)

Fondacija za kinematografiju Sarajevo želi svim odabranim korisnicima za navedene kategorije podrške u proizvodnji filmskih projekata uspješnu i sretnu realizaciju produkcija i razvoja, objava je spomenute Fondacije.

www.tomislavnews.com/Foto arhiv