TG Kultura/Zabava

PROF. LJUBICA IVANČIĆ piše o knjizi komedija “Burek bez mesa”, autorice Ljube Đikić: Posebna ljubav očituje se kroz opis duvanjskih ljudi

”Pisanje je najbolja i najljepša terapija, ako znate pisati priče, pjesme, romane, humoreske, bilo što, a da je zanimljivo, pišite!”
Ovom rečenicom Ljube Đikić, duvanjske pjesnikinje, spisateljice i novinarke, objašnjavam ljubav prema pisanoj riječi. Ljubav prema poticanju širenja pisane riječi, neiscrpno nadahnuće čitatelju i potencijalnom spisatelju.

U ”skupu” napisanih tekstova u rukopisu ”Burek bez mesa” različitih žanrova, od komedije, priče, anegdote, prigodnice, recepata, autorica iznosi vlastiti stav, osjećanje, postojeću unutarnju emociju, energiju vezanu za kraj i ljude o kojima piše. Posebna ljubav očituje se kroz likove duvanjskih ljudi, svakog Duvnjaka na bilo koji način da o njemu piše.

                                             Piše: profesorica Ljubica Ivančić

Čitajući sve ove anegdote, priče, posebno one s Duvanjskog polja, sjećamo se ne tako daleke prošlosti, jer autorica svjedoči i o sadašnjosti koja se sporo mijenja kada je u pitanju duvanjski čovjek. Nasmijat ćemo
se svim tim podvizima, načinima življenja, snalaženja, bistroumnosti, originalnosti, ali i poštivanja starijega, onom poznatom ”red bi bio” i tradicionalnom odnosu prema samoj sadašnjosti. Ovaj originalni humor zdravo nasmije svakoga zdrave pameti i srca, autorica u poetskom smislu upravo to nudi čitateljima. Svojim anegdotama opisala je duvanjsku svakodnevicu, kolektivno mišljenje o određenim temama, te želju za ponovnim druženjima, poštivanjima uz smijeh i opuštenost. Ne samo da smo se podsjetili vedre duše, već i svega onoga što krasi i diči jednog Duvnjaka.
Recepti su, za kraj, prava poslastica. Gdje se najbolje kuha? Naravno, u Duvnu?! Od pita svih vrsta do rašćike, ušćipaka, pure… Zašto ne praviti ova autohtona jela baš po ovim receptima. Domaćicama neće biti ni naporno uz ovakve savjete i pisanu pomoć.
Vratit ćemo se na početak, jer autorica započinje pisati o mladosti, i baš u komedijama predstavlja mlade i bistroumne ljude koji nastoje prevladati ne tako laganu sadašnju situaciju punu problema i iznenadnih situacija. Religija, obitelj, obiteljski suodnosi, obrazovanje, kultura… na humorističan način bivaju predstavljeni u samoj komediji.
A tek prigodnice, prigodne izreke, pitanja ili odgovori za svako stanje, za svaku pojavu, svaku prigodu, pravo je bogatstvo originalnih dosjetki autorice ili onih pučkih, a prilagođenih današnjem vremenu. Čitatelji kojima u ruke dospije ova zanimljiva i zabavna knjiga sigurno će uživati čitajući raznolike sadržaje sve na jednom mjestu i vjerujemo od srca se nasmijati, raspoložiti, jer su komedije, anegdote, zapisi, prigodnice i recepti pisani razumljivim jezikom hercegovačkog, duvanjskog podneblja, koji i jest temelj hrvatskog književnog jezika.
Sedma je ovo knjiga duvanjske pjesnikinje i novinarke Ljube Đikić, napisana lepršavim stilom, bez teških riječi, ali s jasnim porukama, s ljubavlju, s mirom  i širokim osmijehom, na što će čitatelji odgovoriti smijehom i vedrinom.

www.tomislavnews.com

VAŽNA NAPOMENA: Knjigu, po cijeni od 20 KM ili 10 Eura možete kupiti u knjižarama u Tomislavgradu: Knjižara “Naša ognjišta”, Knjižara “Aniv”,  Trgovina “Marino” na kolodvoru, u PC Prodex-Kolo i nekim župnim uredima u Tomislavgradu.

Knjigu po istoj cijeni možete naručiti slanjem fotokopije uplatnice na kojoj se vidi da ste uplatili 20 KM ako naručujete knjigu iz B i H  s točno navedenom adresom na koju vam šaljemo knjige. Uplatnicu pošaljete na e-mail: info@tomislavnews.com

Ako knjigu naručujete iz inozemstva cijena je 10 Eura + 12 Eura poštarina, dakle 22 Eura, ili druga valuta koju lako izračunate, pa zaokružite, ne gledamo u sitno! Postupak narudžbe je isti: pošaljete fotokopiju uplatnice na e- mail: info@tomislavnews.com kojom potvrđujete uplatu i navedete adresu na koju treba poslati knjigu. Ne mora to biti vaša adresa, možda ju želite darovati nekoj dragoj osobi ili poslovnim partnerima za božićne ili novogodišnje blagdane ili zato što znate da će to biti najljepši dar bilo kojim povodom!

NARUDŽBOM KNJIGE ČIJI  ĆE VAS SADRŽAJ NASMIJATI OBRADUJETE SEBE ILI DRAGU OSOBU!

ADRESA I BROJEVI RAČUNA NA KOJE UPLAĆUJETE NOVAC ZA KNJIGU “BUREK BEZ MESA”

Udruga građana za kulturu i informiranje „Tomislav“ Tomislavgrad
ID br. 4281242790000
Transakcijski račun: 154-400-20141913-36 Intesa Sanpaolo Banka d.d. BiH
Devizni račun: IBAN: BA391544002014191336 SWIFT: UPBKBA22

HVALA!