HBŽ Politika

“Mali” krenuli u bitku za Hercegbosansku županiju

Sudionici su u razgovoru istaknuli kako je nužno okupljanje svih manjih političkih stranaka koje imaju konstruktivne ideje

U nedjelju, 17.11.2013. predstavnici manjih političkih stranaka koje participiraju u Općinskim vijećima i na županijskoj razini u Hercegbosanskoj županiji, održali su drugi po redu sastanak, ovaj put u Kupresu. Domaćin susreta bila je Neovisna lista “Za Kupres”, druga po snazi politička opcija u kupreškom općinskom vijeću a sastanku je nazočio i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

Sudionici su u razgovoru istaknuli kako je nužno okupljanje svih manjih političkih stranaka koje imaju konstruktivne ideje kako bi se izišlo iz sadašnjeg beznađa i depresije koja vlada na svim razinama života u BiH, Federaciji a poglavito u HBŽ.

Predstavnici sedam političkih stranaka složili su se u ocjeni, analizirajući postojeće stanje zakonodavne i izvršne vlasti u županiji, da je došlo do točke kad se nešto mora poduzeti,jer su odnosi među aktualnim vladajućim strankama postali nepodnošljivi, izuzetno štetni i opasni za sve one koji žive na tom prostoru.

U ovakvoj političkoj konstelaciji u kojoj su primarni isključivo osobni interesi i interesi određenih političkih skupina i klanova, obični mali čovjek nema nikakvog izgleda za budućnost i prosperitet jer on već godinama nije u žiži promišljanja vladajuće garniture kojoj je jedini cilj i briga kako da ostane na vlasti.

Sudionici sastanka istaknuli su također kako su već sva radna mjesta koja se financiraju iz županijskog i općinskih proračuna popunjena i prepunjena, u općinama ima djelatnika dvostruko pa i trostruko više nego što je potrebno, u županiji isto tako, a u javnim se poduzećima više nemaju kamo utrpavati stolice za nove djelatnike koji dolaze po svim mogućim opcijama, svejedno što nitko nema pojma šta bi oni trebali raditi i na koje su poslove raspoređeni.

Zabrinjavajuće je postalo i pitanje lokalnih medija, istaknuto je u razgovoru, prekinut je izravni prijenos županijske skupštine, a kupreški oporbeni vijećnici zajedno s predsjednikom vijeća koji nije oporba, nisu htjeli nazočiti zadnjoj sjednici OV dok nije započeo izravni radijski prijenos.

Čemu služe lokalne radio postaje ako neće informirati građanstvo o svim društvenim i političkim događanjima u zajednici, o različitim idejama i različitim mišljenjima. Ili su pak “veliki” došli do zida kad puku nemaju više šta reći, sva dosadašnja obećanja su propala, zastrašivanja nisu upalila, pa je jedino preostalo preko svojih ljudi na radio postajama, zabraniti drugima da se bilo šta kaže.

Lokalne radio postaje registrirane kao javna poduzeća i financirana uglavnom iz općinskih proračuna, umjesto da profesionalno informiraju građane i služe demokratizaciji, postaju tako svojevrsni bilteni vladajućih stranaka i megafoni jednoumlja.

Svoje viđenje sadašnjeg stanja u Federaciji BiH kao i općenito političko stanje u državi  ukratko je iznio Predsjednik Federacije Živko Budimir. On je istaknuo kako postoje rješenja za sva otvorena pitanja na svim razinama, ali da su se dosadašnje vladajuće garniture bavile isključivo sobom, svojim grupnim i privatnim interesima.   

Apelirao je na male stranke da počnu razmišljati o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima, jer jedino na zajedničkoj listi imaju izgleda polučiti dobre rezultate, u protivnom svi glasovi koje dobiju pojedinačno njima neće biti dovoljni a dobit će ih u preferencijama opet oni veliki.

Blanka Magaš /Kupres