TG Kultura/ZabavaTG Zanimljivosti

NAJAVA: „Kruh nebeski“, izložba molitvenika Gradskog muzeja Požega

„Kruh nebeski“, izložba molitvenika Gradskog muzeja Požega naziv je dobila po istoimenom molitveniku koji je u Hrvatskoj doživio najveći broj izdanja – čak 47.

Na izložbi se nalazi 96 molitvenika koji su tiskani od 17. do 20. stoljeća na različitim jezicima: staroslavenskom, njemačkom, francuskom, talijanskom, češkom, slovenskom, hrvatskom, engleskom, ruskom i srpskom te različitim pismima: latinicom, ćirilicom, bosančicom i goticom. Najstariji molitvenik tiskan je u Parizu 1681. godine.

Molitvenici na ovoj izložbi nisu predstavljeni samo kao nabožna literatura, nego i kao muzejski predmeti koji dokumentiraju stvarnost u kojoj su nastajali i živjeli. Ako promatramo izgled molitvenika i vrstu uveza i tiska, oni tada svjedoče o različitim umjetničkim stilovima kroz povijest, kao i povijest tiskarstva. U kontekstu povijesti hrvatskog jezika i književnosti, molitvenici su predstavljeni kao raritetna književna djela, naročito iz zavičajne povijesti, u kojima se očituje razvoj hrvatskog književnog jezika.

Ono što čini ovu izložbu jedinstvenom je najstarija poznata sačuvana krunica na tlu Hrvatske, s prijelaza iz 14. u 15. stoljeće, koja je pronađena tijekom arheoloških istraživanja benediktinske opatije sv. Mihovila Arkanđela na Rudini kraj Požege 2019. godine i za koju, što je zaista prava rijetkost, znamo i kome je pripadala.

Ova izložba otkriva nam ne samo naše bogatstvo nabožne literature, nego i neke nove poglede na to što sve možemo iščitavati iz molitvenika osim samih molitava i pobožnosti.

Izložba će biti otvorena u srijedu, 5.7.2023. godine u 19 sati u Galeriji Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.

www.tomislavnews.com/Franjevački muzej Tomislavgrad