HrvatskaTG Kultura/Zabava

NAJAVA : PREDSTAVLJANJE knjiga “Zenga” Mate Ćurića i “Vrijeme snova” Mirka Ćurića, objavljujemo kratke životopise autora

Kulturno-informativni centar Tomislavgrad organizira u subotu, 24. srpnja, 2021. godine, u 19,00 sati, u kino-dvorani KIC-a u Tomislavgradu, predstavljanje knjiga “Zenga” Mate Ćurića i “Vrijeme snova” Mirka Ćurića.

Uz autore o knjigama će govoriti prof. Ivan Baković, a nastupi će Hrvatska duvanjska baština i Glazbena sekcija HKUD-a Fra Jozo Križić iz Roška Polja.

Objavljujemo kratke životopise  autora knjiga, a jedan od njih je rođen u duvanjskom/buškoblatskom kraju, u selu Korita, a jedan je porijeklom iz Korita.

Mirko Ćurić je rođen u Đakovu 1964., studirao je i diplomirao u Osijeku hrvatski jezik i književnost. Ravnatelj je Srednje strukovne škole Antuna Horvata u Đakovu.
Objavio pet romana, tri zbirke pjesama, tri zbirke priča, dvije knjige književnih kritika i četiri knjige eseja i znanstvenih studija, dvadeset i dvije slikovnica te osam slikovnica u prijevodu na engleski i mađarski jezik. Priredio je i uredio više od stotinu knjiga. Sudjelovao je na više desetaka stručnih i stručno-znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu i radove objavljivao u zbornicima i časopisima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji i Mađarskoj. Pokrenuo je nekoliko književnih manifestacija. Napisao je petnaest dramskih igara izvedenih na Đakovačkim vezovima u programu svečanog otvaranja. Dramatiziran mu je roman Košarkaš na Mjesecu (2014.). Urednik je Zbornika dana Luke Botića i Zbornika Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara. Tekstovi su mu prevedeni na mađarski, engleski, njemački, bugarski, poljski i makedonski jezik.
Predsjednik je Društva hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i dopredsjednik Društva hrvatskih književnika (wikipedia.org.)

Mate ĆURIĆ, publicist, novinar, filmski kritičar i prozaik, rođen u Koritima (Duvno) 16. rujna 1955., osnovnu i srednju školu završio u Bjelovaru, studirao književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1978. živi i radi u Puli, najprije u Istarskom narodnom kazalištu, potom predaje književnost u pulskim srednjim školama te u OŠ Marčana pored Pule. Od 1983. radi kao novinar u dnevniku Glas Istre gdje se afirmirao kao filmski kritičar i publicist i dugogodišnji urednik kulture; urednik je u istarskom narodnom godišnjaku “Jurina i Franina”, Matici hrvatskoj Pula, suradnik Čakavskog sabora, tajnik Matice hrvatske za Istru, uredio više knjiga proze i publicistike te suradnik u više časopisa. U književnost ulazi početkom osamdesetih kratkim pričama za djecu i odrasle u godišnjaku “Jurina i Franina”, književnim esejima u časopisima “Pet” i Kulturni vjesnik u Puli, a književne, filmske i kazališne kritike objavljuje konstantno i sustavno u Glasu Istre, Novom listu, Istri, Novoj Istri, Battani…, najčešće i kao jedini kroničar tih zbivanja u Istri u rasponu od početka osamdesetih do kraja devedesetih. U svom pisanju ustrajava na afirmaciji hrvatske jezične i književne tradicije i kulture, podjednako crpeći nadahnuće u rodnom zavičaju Dalmatinske zagore, bjelovarsko-bilogorskoj ravnici i multikulturalnosti u sretnim okolnostima da sve to osnaži kao student kod autoriteta i profesora, od Kaštelana, Milićevića, Pranjića, Babića, Anića, Silića, Pranjkovića, Kuzmanovića, Moguša, Jirsaka, Stamaća, Brešića, Šicela, Skoka, Težaka, do Bratulića, Ratkovića, Samardžije, Peterlića… a po dolasku u Istru i od Črnje, Fučića, mons. Heka i Bogetića, Kalčića, Zlatića, Sinčića, Pernića i ostalih. Dionikom je mnogim kulturnih događanja u Istri, u mnogima od njih i pokretač i začetnik, član raznih komisija i žirija koji su imali priliku utjecati kojim će se putem razvijati hrvatska kultura i biće Poluotoka. Autor je prve knjige publicistike u Istri «Rađanje & obnavljanje» iz 1998. Jedan je od osnivača Sindikata novinara Hrvatske, dvaput zaredom predsjednik žirija nagrada HND-a (1991. i 1993.). Pokretač je biblioteke Nova Vukovaristika (književnost u izgnanstvu), 1993. s Vukovarcem Antom Duićem Dunjom, kroz Udrugu “Vukovar” u Puli, te biblioteke Ogledi i ogledala u Matici hrvatskoj Pula. Roman Povratak (Profil, Zagreb) adaptiran je i izveden na Trećem programu Hrvatskog radija, 2006. Drama Poljubac u leđa je bila predviđena za izvedbu u Istarskom narodnom kazalištu, ali je potom povučena, piše DHK

Svi ste dobro došli na predstavljanje knjiga!

www.tomislavnews.com