TG Kultura/ZabavaTG Zanimljivosti

NAJAVA/ PROF. SANJA NIKČEVIĆ održat će predavanje u samostanu Tomislavgrad o temi: Malo drugačiji pogled na kulturu

U ponedjeljak, 25. ožujka 2024., s početkom u 19:00 sati u dvorani ispod Franjevačkog muzeja sveučilišna profesorica, teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević, održat će vrlo zanimljivo predavanje o pravu na lijepo, dobro i sveto u umjetnosti, te o ulozi i mjestu žene u Muci, o tome kako je Isus oslobodio žene.

Profesorica Sanja Nikčević je, kako sama kaže, slijedeći svoj san, nakon završene gimnazije upisala francuski jezik i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je, potpuno se usmjerivši na kazalište, magistrirala i doktorirala 1998.

Od 2003. počinje predavati na visokoškolskim ustanovama i ulazi u svijet prenošenja znanja i ljubavi prema kazalištu mladim naraštajima budućih stručnjaka i umjetnika: najprije predaje na Katedri za književnost engleskog jezika Filozofskog fakulteta u Osijeku (gdje predaje kolegije o američkoj i britanskoj drami), a od 2007. prelazi na Umjetničku akademiju u Osijeku, gdje je sada redovni profesor u trajnom zvanju na katedri za teatrologiju te predaje kolegije povijesti drame i kazališta. Aktivna je i kao profesorica na doktorskom studiju iz književnosti istoga fakulteta.

Jednom je u razgovoru za medije istaknula: „Ja vjerujem da nam Bog stavlja u srce talente i sklonosti, kao i odgovornosti prema njima, ali nas okolina na određeni način cijelo vrijeme udaljava od toga. Mi u srcu znamo što želimo i kamo želimo ići, ali to ne možemo odmah precizno definirati. (…) Talente koje nam je Bog stavio u srce dužni smo razvijati. (…) Ali okolina oko nas nam stalno govori – moraš raditi nešto ‘pametno’. A što je doista pametan posao? Svi govore, onaj na kojem se puno zaradi. Ali koliko ima bogatih, a nesretnih ljudi, pa mi se nekako čini da to ipak nema veze. Čini mi se da je ‘pametan’ onaj posao koji voliš raditi, koji radiš dobro i s kojim stvaraš neku korist za zajednicu…“

Između ostalih nagrada i priznanja dobitnica je i kulturne nagrade “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi i zastupanju kršćanskih vrijednosti u kulturno-javnom životu, najava je iz samostana Tomislavgrad.

www.tomislavnews.com