TG VijestiTG ZanimljivostiUncategorized

NAJAVA: SUTRA, na Veliki petak, na Put križa preko brda, od Gornjeg Brišnika do Župne crkve u Bukovici krenut će brojni vjernici, objavljujemo imena križonoša

Sutra, 15. travnja, 2022. godine, na Veliki petak,  s početkom u 15,00 sati, vjernici Bukovičke župe (Duvanjski dekanat), pristigli sa svih strana, noseći teški križ, hodočastit će  gotovo pet kilometara brdskom stazom…

I ove godine Veliki petak,  spomendan  Isusove muke i smrti na križu,  bit će obilježen dugim Putom križa od groblja „U borovim“ u Gornjem Brišniku do Župne crkve u Bukovici. Stari je to put preko brda kojim su Gornji Brišničani stoljećima pješačili do Župne crkve, sve dok nije izgrađena Područna crkva Svetog Ante u Donjem Brišniku.

Na ovoj planinskoj stazi postavljeno je 14 postaja Križnog puta, a pred svakom vjernički – hodočasnički puk zastaje je, moli, a križ  preuzima drugi križonoša. I tako već 15 godina. Hodočastilo se za križem i svojim svećenicima i po kiši, po vjetru, po snijegu, ali i po vedrom i sunčanom danu, kakvo se očekuje sutra.

“Tako će, ako Bog da, biti i sutra, Put križa počet će u 15,00 sati s groblja Sv. Ilije u Gornjem Brišniku, a hodočastit će se već poznatim potom preko brda do Župne crkve Svetog Franje u Bukovici gdje će biti obred Velikog petka. Upravo sam obišao put preko brda kojim će se ići za križem i vidio da je sve u redu, pa pozivam vjernike da sutra dođu na ovo hodočašće Puta križa” kaza o je Tomislavnews.com danas župnik Župe Bukovica fra Mladen Rozić, od kojega smo doznali i ovogodišnje, sutrašnje križonoše:

Danijel Ćurčić

Mario Prljević

Nikola Petrović

Ante Tomić – Mizić

Petar Bekavac

Dragan Andrić – Pavlović

Stipan Andrić – Diduka

Ante Ćurić

Jozo Meštrović

Ante Klarić – Manjukić

Ivan Anić – Joskanović

Tomislav Bagarić

Marko Tomić – Barić

Jozo Anić

www.tomislavnews.com/Foto arhiv TN