TG Kultura/Zabava

NAJAVA: U galeriji KIC-a Tomislavgrad izložba djela Ernesta Markote pod nazivom ”GRECCIO – Božić Franje Asiškog”.

U sklopu jedne od najdugovječnijih tomislavgradskih manifestacija ”Božiću u susret” 2023. u organizaciji Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad, u petak 15. prosinca 2023. u 18:00 sati, u našoj Gradskoj galeriji bit će upriličeno otvaranje izložbe djela Ernesta Markote pod nazivom ”GRECCIO – Božić Franje Asiškog”. Izložbu će dodatno uveličat prigodan glazbeni program.
Ernesto Markota je rođen 1981. godine u Metkoviću. Srednju školu likovnih umjetnosti “Gabrijel Jurkić” završio je u Mostaru, a diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Dobitnik je rektorove nagrade kao najbolji student generacije. Priredio je nekoliko samostalnih i izlagao na više zajedničkih izložbi. Organizator je izložbe “Umjetnici Čapljine i doline Neretve” koja je priređena u galeriji Sunce u Zagrebu. Ilustrirao je više zbirki pjesama i slikovnica za djecu. Bavi se primijenjenom umjetnošću i scenografijom a trenutno je zaposlen kao nastavnik likovne kulture.
Iz predgovora Marka Kepića o izložbi izdvajamo: ”Kada se susrećemo s originalnošću, koja nas privlači i zadivljuje, uvijek u nama zaiskri želja da naše življenje bude oslobođeno svih življenih i nametnutih klišeja. Franjo Asiški u svojoj posebnosti oslobađa se svega što bi stajalo kao prepreka u ostvarivanju života u slobodi. Zato svaki susret s Franjom nikada nas ne ostavlja ravnodušnima u propitivanju vlastitog postojanja. Svečev život oslobođen svake suprotstavljenosti nadahnjuje za otvoreniji pogled. Franjo napušta privilegiranost i grli čak i gubavca, bratski gleda sva stvorenja, u svom traženju prodire kroza sve zastore koji zakrivaju tajnu svijeta i očito ne vodi dijalog sa svakodnevnim pikanterijama što guše misao i zatiru duh, u interesu očuvanja naših obmana. On traži Onoga koji životu daje slobodni ritam postojanja.”
Izložba ostaje otvorena do 15.01.2024.
Vidimo se!
www.tomislavnews.com/KIC Tomislavgrad