TG Kultura/Zabava

Nećete vjerovati: Nekada je Nova godina stizala po mraku!

Neki će se, vjerojatno, sjetiti dočeka Novih godina, nekih tamo 60-tih godina prošlog stoljeća, u duvanjskom i livanjskom kraju, a možda i još ponegdje, po jednom neobičnom običaju.

Nova godina se čekala u obiteljima, okupljalo se poveće društvo u kućama, rjeđe u hotelima (kafića nije ni bilo!). Rijetke su bile kuće-obitelji koje su imale televiziju. Jelo se, pilo, pričalo, pjevalo…Pa kako se znalo da je došla Nova godina, kad se na sat nije gledalo, a nije bilo televizije da to dojavi, a nitko nije ni odbrojavao sekunde?
E, to je zanimljivo! Elektra (naravno, tamo gdje je bilo struje) je bila zadužena dati znak da je stigla Nova godina i to na neobičan način-nestankom struje! Točno u ponoć, kad stigne Nova godina, nastupio bi mrak na cijelom području i počelo bi ljubljenje, čestitanje! (Kao da se na svjetlu nije smjelo ljubiti i čestitati?!). Struja bi došlo nakon minutu, dvije, sijalica zasjala i osvijetlila  ozarene, izljubljene obraze!!!
Sjeća li se tko još toga???
Sjećali ne sjećali, mi smo vas podsjetili na ovu zanimljivost, a svima vama neka ova, godina Nova, dođe po svjetlu i uz strasne i glasne poljupce!

Sretnu i uspješnu novu, 2014. godinu, želi vam

Vaš: www.tomislavnews.com