TG Kultura/Zabava

Nekropole u Lipi (Tomislavgrad) i Titov vlak u Drvaru proglašeni nacionalnim spomenicima kulture

Nekropole sa stećcima, njih oko 250) na lokalitetima Lipa I, II i III u Lipi, općina Tomislavgrad, proglašena je nacionalnim spomenikom kulture, dok je odluka za Rimski most na Šujičkom polju prolongirana.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika kulture u BiH na posljednjoj sjednici je donijela odluku da osam dobara proglasi nacionalnim spomenicima.

To su pokretna dobra: Zbirka Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije, te Zbirka slika Ismeta Mujezinovića u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u Tuzli (FBiH), povijesna područja: Nekropola sa stećcima na lokalitetu Bor u Hrđavcima, općina Foča (RS), te Nekropole sa stećcima na lokalitetima Lipa I, II i III u Lipi, općina Tomislavgrad (FBiH), povijesni spomenici: partizanski:Titov vlak na Oštrelju, općina Bosanski Petrovac (FBiH), Zgrada nekadašnje Sinagoge u Zenici (FBiH), Crkva svetog Ilije Proroka u Maglaju (FBiH), te Stambena graditeljska cjelina – Ishodna kuća obitelji Džabić, poznata kao Džabića kula, u Vrapčićima kod Mostara (FBiH).

Također, donijeta je i odluka o uvrštavanju dva dobra na Listu ugroženih spomenika BiH – Hastahana (zgrada Vakufske bolnice) u Sarajevu čije se stanje još više pogoršalo od kada je 2007. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, te Džabića kula u Vrapčićima kod Mostara.

Za predloženi Rimski most na rijeci Šujici, za kojega je, kao i za Nekropole u Lipi, Kulturno-informativni centar iz Tomislavgrada uputio zahtjev za proglašenjem nacionalnog spomenika kulture, Povjerenstvo je prolongiralo odluku

Donesene su i četiri negativne odluke kojima se utvrđuje da Džamija Zelina Donja, Džamija Zelina Srednja i Brdo džamija u općini Gradačac i povijesna građevina – kuća obitelji Muftić u Cernici, Mostar, ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom.

TN/F