TG Zanimljivosti

NOVA RIJEČ : Umjesto “uhljeba”, primjerenija je riječ “naćvari”!

Neki znaju, a neki ne znaju što su naćve i čemu koriste? Evo i hrvatski pravopis podvlači crvenim riječ “naćve” dakle ne prepoznaje je, a mnogi od nas su odgojeni kruhom koji je umješan u naćvama ili su ga i sami mijesili.

Što su naćve? Naćve su velika drvena posuda izdubljena od jednog komada drveta i služi (služila je!) za miješenje kruha.
Dakle, brašno se držalo u oknu-ombaru (ambaru), a naćve su bile blizu. Moglo je to sve, još i ognjište malo podalje, biti smješteno na tavanu ili u grijanici (prostorija gdje je bilo ognjište i gdje se kuhalo i peklo).
U naćve bi se usulo/stavilo drvenom lopaticom brašno dovoljno za jedan ili dva velika kruha, ovisno koliko ih želite peći i za koliko čeljadi. Potom se doda kvas-kvasac koje su domaćice same pravile, umiješa se u brašno, posoli, dolijeva mlaka voda i umiješa tijesto za kruh. Nakon što dođe ukvas, ukvasa se, još se malo posipa brašnom da se nakuva, izvadi se u pobrašnjeni lopar(drvena lopata)i stavlja na pripremljeno umjereno vruće ognjište, a potom se stavlja sač/peka na kruh.
Međutim, nije mi nakana ovim zapisom govoriti o tomu kako se nekada mijesio i pekao kruh, nego o naćvama. Naćvama u kojima je uvijek bilo brašna za kruh!
I umjesto da političare ili one koji oni zaposle, a ustvari ništa ne rade, dakle “uhljebe” se, e takve bi bilo primjerenije zvati naćvari i to “miševi naćvari”, jer ti ništa ne rade samo se valjaju u brašnu. A kada se ti nakote u naćvama, a hrane, rekosmo, uvijek tu ima, onda naćvama nema spasa nego ih odnijeti u rijeku, u vodu, potopiti i držati nekoliko dana dok voda ne odnese miševe. Naćve tada dobro oprati, isprati, začepiti svaku rupicu da se miševi naćvari ne vrate. Mogu se naćve, zaražene miševima i mišakinjom, ako nema rijeke blizu, a nije vam žao naćava, baciti negdje u propuntu, da se nikada ne vrate. Dakle, treba se svakako rješavati i spašavati od naćvara, a bolje prije, nego kad mišakinjom sve zaraze.

Dakle, ne uhljebi nego naćvari, valjalo bi ovu novu riječ zaštitit, mnogi će je usvojit, a netko će je, garant, prisvojit!

www.tomislavnews.com/Lj.Đikić/Foto ilustracije s FB