TG ČestitkeTG Kultura/Zabava

OBJAVLJENE Izabrane pjesme Mije Tokića : “Od zemlje do neba i dalje”

Nakon zbirke pjesama Konjanik (Naklada DHK HB, 2022.) član DHK HB Mijo Tokić ovih dana objavio je zbirku tematski izabranih pjesama “Od zemlje do neba i dalje” (Nakladnik: Naša ognjišta – Tomislavgrad, urednik: Tomislav Majić, recenzenti: Ivan Baković, Marina Kljajo Radić, Mate Kovačević, Šimun Musa i Marko Tokić, fotografije: Ivica Šarac i Ivan Majić). Izbor je ovo iz sedam autorovih objavljenih zbirka pjesama, a autorova je želje i namjera bila da pjesme s tri važna motiva njegova stvaralaštva objavi kao jedinstvene cjeline jer su razasute u više knjiga gubile svoju koherentnost.

U ovom troknjižju, u prvoj knjizi su pjesme s motivom stećaka u kojima se problematizira čovjekova prolaznost – smrtnost i vječnost, kao i naša sudbina na ovom svijetu i na ovom zavičajnom tlu.

U drugoj knjizi motiv su planine gdje se nastoji produbiti i konkretizirati misao o našem zavičajnom prostoru i našoj povijesnoj sudbini.

U trećoj knjizi su pjesme s ljubavnom inspiracijom, s jednom od najljepših i najuzvišenijih emocija, ljubavlju, ovdje prema ženi i zemlji (domovini) i univerzalnoj ljubavi prema čovjeku i životu.

Miji Tokiću ovo je deveta knjiga poezije. Dosad je objavio: Knjiga nemira (1990.), Drago kamenje (2000.), Oteto sunce (2006.), Sjaju li zvijezde (2009.), Uspinjanja (2013.), Moj kam (2016.), Siguran grm (2018.), Konjanik (2022.).

M.T. / T.M.

www.tomislavnews.com/Izvor: DHK HB