TG Kultura/Zabava

Održan radni sastanak na temu “Proglašenje Rimskog mosta u Šujici nacionalnim spomenikom”

Nakon što je na inicijativu Kulturno-informativnog centra (22. 05. 2012.) u Tomislavgradu pokrenuta procedura za donošenje odluke o proglašenju kulturnog pejzaža rijeke Šujice s mostom (Rimski most),

u zgradi općine Tomislavgrad je u utorak, 22. siječnja 2013. godine, održan sastanak na tu temu, na kojemu su zainteresirane strane iznijele svoje stavove, mišljenja i prijedloge.

Sastanku su nazočili predstavnici Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, predstavnik Federalnog ministarstva prostornog uređenja, predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, predstavnici Elektroprivrede HZ HB, ministar znanosti prosvjete kulture i sporta HBŽ, predstavnik Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša HBŽ, tomislavgradski općinski načelnik, predstavnici Turističke zajednice HBŽ, predstavnici mjesne zajednice Šujica, ravnateljica KIC-a , te predstavnici ekoloških udruga sa područja općine Tomislavgrad.

Nakon višesatne rasprave zaključeno je kako je nužno održati još nekoliko sastanaka gdje bi se točno odredile zone zaštite materijalnog dobra i uskladile s razinama buduće akumulacije Mokronoge. Isto tako, nužno je sa svime upoznati i predstavnike MZ Šujica koji su ujedno i vlasnici okolnog zemljišta koje bi, proglašenjem mosta i okolnog područja oko rijeke nacionalnim spomenikom, steklo drugi status nego je sada, kao i ostale moguće posljedice iste odluke.

Kako je Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na svom redovitom 56. zasjedanju u veljači 2013. godine trebalo proglasiti spomenuto područje nacionalnim spomenikom kulture zaključeno je kako treba odgoditi proglašenje iste, sve dok se ne usuglase stajališta svih zainteresiranih strana.

TN